matthewshu 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2015 Witam Serdecznie !To mój pierwszy post na tym forum.Borykam się ze sporym problemem. Korzystam z VPS w OVH i domen zakupionych w firmie biznes-host.pl, konfiguracja w dns wykonana w panelu dns bizes-host.pl Na serwerze zainstalowany mam panel VESTACP i utrzymuje na nim wraz ze znajomymi około 20 domen. Nie wiem dlaczego każdy email wysłany z roundcube trafia do spamu w szkrzynce gmail, aktualnie otrzymuję informację : This message was created automatically by mail delivery software. A message that you sent could not be delivered to one or more of its recipients. This is a permanent error. The following address(es) failed: ********@gmail.com SMTP error from remote mail server after end of data: host gmail-smtp-in.l.google.com [2a00:1450:400c:c0b::1a]: 550-5.7.1 [2001:41d0:52:cff::116e 12] Our system has detected that this 550-5.7.1 message is likely unsolicited mail. To reduce the amount of spam sent 550-5.7.1 to Gmail, this message has been blocked. Please visit 550 5.7.1 https://support.google.com/mail/answer/188131 for more information. dw6si8300589wib.88 - gsmtp ------ This is a copy of the message, including all the headers. ------ Return-path: <****@roket.pl> Received: from user-94-254-199-18.play-internet.pl ([94.254.199.18] helo=[172.20.10.2]) by vps78166.ovh.net with esmtpsa (TLS1.0:DHE_RSA_AES_256_CBC_SHA1:256) (Exim 4.80) (envelope-from <****@roket.pl>) id 1Z2bmD-0007j7-Go for *****@gmail.com; Wed, 10 Jun 2015 10:54:25 +0200 From: Mateusz Kania <****@roket.pl> Content-Type: text/plain; charset=us-ascii Content-Transfer-Encoding: 7bit Subject: wiadomosc na gmaila Message-Id: <3DAB4865-0B82-43B3-B82A-526BC032BE95@roket.pl> Date: Wed, 10 Jun 2015 10:54:23 +0200 To: *******@gmail.com Mime-Version: 1.0 (Mac OS X Mail 8.2 \(2098\)) X-Mailer: Apple Mail (2.2098)Oto wynik który otrzymałem z Mail testera dla domeny roket.plhttp://www.mail-tester.com/web-LKBaA9Rozkładam już ręce i przyznaje się że kompletnie nie wiem co mam z tym zrobić, cała nadzieja w waszej pomocy. Pozdrawiam, Mateusz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strefapc 69 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2015 W mail-tester.com masz podane co jest źle. Brak poprawnego SPF, DKIM Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matthewshu 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2015 (edytowany) Rekord w dnsie rozumiem że muszę dodać: v=spf1 a mx ip4:92.222.19.215 ~allwiększy porblem posiadam aktualnie z DKIM, nie koniecznie rozumiem jak to zrobić. Edit:załączam screena z konfiguracji dns po dodaniu spf, proszę o sprawdzenie czy robię to poprawnieDziękuję Edytowano Czerwiec 12, 2015 przez matthewshu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2015 Dodaj rekord TXT z kluczem. Poza SPF i DKIM powinieneś też zmienić rDNS dla tego serwera na jego hostname (costam.roket.pl, które powinno się zgadzać z nazwą, którą podajesz w ehlo), bo 215.ip-92-222-19.eu wygląda śmieciowo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matthewshu 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2015 (edytowany) Domena anty-firma.pl ( jedna z domen podpiętych do vps)Dodałem rekord txt :k=rsa;t=s;p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQCbmGbQMzYeMvxwtNQoXN0waGYaciuKx8mtMh5czguT4EZlJXuCt6V+l56mmt3t68FEX5JJ0q4ijG71BGoFRkl87uJi7LrQt1ZZmZCvrEII0YO4mp8sDLXC8g1aUAoi8TJgxq2MJqCaMyj5kAm3Fdy2tzftPCV/lbdiJqmBnWKjtwIDAQAB w subdomenie:api._domainkey.anty-firma.plrDNS ustawiony na inna domenę która ułatwia wszystkim dostęp do panelu vesty i mail :moutainhost.plCzy teraz powinno być ok ? W załączniku konfiguracja dns Rekord txt znaleziony na tej stronie :http://acesender.com/konfiguracja-dkim-i-spf-dla-ovh.htmlCzy będzie pasował ten klucz do moich domen i serwera ? Edytowano Czerwiec 12, 2015 przez matthewshu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2015 (edytowany) Jak podpisujesz tym kluczem, to będzie pasował, ale nie możesz po prostu przekleić cudzego klucza. Możesz używać tego samego klucza dla wielu domen. Jak skonfigurowałeś, to przetestuj jeszcze raz w mail-testerze. Natomiast hostname ustaw inny: cos.domena.tld. I tego hostname używaj w konfiguracji serwera pocztowego, niezależnie od domeny, którą serwer obsługuje. Edytowano Czerwiec 12, 2015 przez blfr (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matthewshu 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 13, 2015 Odczekałem 24h na kolejny test :http://www.mail-tester.com/web-mhhc24Dalej nie działa mi DKIM, czy muszę skonfigurować go jeszcze w serwerze ? Mój SPF dalej ma status nie propagowanego. Gdzie wygeneruję swój DKIM ? Odczekałem 24h na kolejny test :http://www.mail-tester.com/web-mhhc24Dalej nie działa mi DKIM, czy muszę skonfigurować go jeszcze w serwerze ? Mój SPF dalej ma status nie propagowanego. Gdzie wygeneruję swój DKIM ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Czerwiec 13, 2015 Nie dodałeś rekordu TXT z kluczem publicznym do mail._domainkey.anty-firma.pl. Wiadomości są już podpisane, czyli klucz wygenerowałeś i go używasz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matthewshu 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 15, 2015 (edytowany) To może napiszę to inaczej, tak jak mówiłem nie rozumiem za bardzo działania DKIM, chociaż przez te 3 dni próbuję jak najmocniej uzupełnić swoją wiedze. Nie generowałem klucza, tak jak pisałem skopiowałem ten z poradnika OVH, z tego co już zrozumiałem jest to złe rozwiązanie, dlatego pytam jak wykonać to poprawnie, od generacji klucza DKIM do uzupełniania go w dns'ach. Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem. Edit: Dotarłem do tego poradnika w sieci:http://zabojcaspamu.pl/podpisywanie-wiadomosci-na-serwerze-dkim/ Sprawdze czy uporam się z jego pomocą, tylko z tego co zrozumiałem mam wygenerować jeden klucz, np. dla domeny moutainhost.pl i korzystać z niego przy wszystkich domenach ? Edytowano Czerwiec 15, 2015 przez matthewshu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matthewshu 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 15, 2015 (edytowany) Nie mogę niestety edytować poprzedniego postu. Aktualnie ustawiłem dla roket.pl DKIM który generuje panel vesta, emaile dochodzą, vesta generuje ten sam dkim dla domeny anty-firma.pl i mimo takiego samego ustawienia dns dodstaję informację : Podpis DKIM Twojej wiadomości: v=1; a=rsa-sha256; q=dns/txt; c=relaxed/relaxed; d=anty-firma.pl; s=mail; h=Message-ID:From:Date:Content-Transfer-Encoding:Content-Type:MIME-Version:Subject:To; bh=47DEQpj8HBSa+/TImW+5JCeuQeRkm5NMpJWZG3hSuFU=; b=DTDY3CQzD7Orm6DzLn0bzEepOKVBigqreaBGoLw+VZYVYwM/e0F9+sGc8+oPdyIiTX4w50yYgeWggAjj0qLbwaTbSpNHNO/sBLlZc98jF1tctynYts/CM/xP+VaukvCfXSgyM2YMhio8L/Lh99U7p68goi/Bl5ey/VXzSN4gGfM=; Twój klucz publiczny: "k=rsa;p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQCwT9mO4xNDzXGxRKF4GZN5RXZCRKmzDoVrvupVO6ft9sglWdLJ4wWzJDZX4PE3zQM+Jj697utgxDtdFHWgcwq5CgcNwFR8sX2VjCYTGxo6vNjSIe/foEc4nHGGAzT9C3qJU89KG2+QvsMVu7vv08qHVsiNk1ZhiPLUfAD/KrqhhwIDAQAB" Długość klucza: 1024bits Twój DKIM podpis jest niepoprawnyCzy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego ? Edytowano Czerwiec 15, 2015 przez matthewshu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach