ArabSmall 118 Zgłoś post Napisano Czerwiec 5, 2015 Mam problemy z Sieve. Mam zainstalowany serwer pocztowy (postfix+dovecot) i wszystko sobie ładnie działa. Chce dodać filtrowanie wiadomości przychodzących. Znalazłem dodatek Sieve dla Dovecot. Ściągnąłem ze strony http://pigeonhole.dovecot.org/download.html Wersja: v0.4.8 dla Dovecot 2.2 Wersja Dovecota: 2.2.16 No i teraz czas konfiguracji Dovecota dovecot.conf: https://dpaste.de/O9Vy Do postfixa dodałem main.cf: #virtual_transport = lmtp:unix:private/dovecot-lmtp virtual_transport = dovecot dovecot_destination_recipient_limit = 1 master.cf: dovecot unix - n n - - pipe flags=DRhu user=vmail:vmail argv=/usr/local/ysd/services/dovecot/libexec/dovecot/deliver -f ${sender} -d ${recipient} Restart dovecota + postfix w logach: Jun 5 18:43:38 sakura dovecot: master: Dovecot v2.2.16 starting up for imap, pop3, lmtp, sieve (core dumps disabled) Jun 5 18:43:43 sakura postfix/postfix-script[29611]: starting the Postfix mail system Jun 5 18:43:43 sakura postfix/master[29613]: daemon started -- version 3.0.1, configuration /etc/postfix żadnego błędu. Plik .dovecot.sieve require ["fileinto"]; # rule:[SPAM] if header :contains "X-Spam-Flag" "YES" { fileinto "Spam"; } # rule:[SPAM2] elsif header :matches "Subject" ["Testowanie"] { fileinto "Spam"; } A przy odbiorze wiadomości (wiadomość nie dochodzi) otrzymuje błąd: Jun 05 18:32:33 lda: Fatal: Internal error occurred. Refer to server log for more information. Jun 05 18:38:11 lda(admin@lsan.pl): Error: Couldn't load required plugin /usr/local/ysd/services/dovecot/lib/dovecot/lib90_sieve_plugin.so: dlopen() failed: /usr/local/ysd/services/dovecot/lib/dovecot/lib90_sieve_plugin.so: undefined symbol: mail_deliver_ctx_get_log_var_expand_table Szukałem w google, ale nie mogłem nic znaleźć. Dziękuje za wskazówkę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość l3szcz Zgłoś post Napisano Czerwiec 6, 2015 (edytowany) elseif header :matches "Subject" ["Testowanie"] { fileinto "Spam";}nie elsif Ponadto brakuje pluginu. Edytowano Czerwiec 6, 2015 przez l3szcz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Czerwiec 6, 2015 Dawno sieva nie używałem, ale chyba go wprowadzasz w błąd i elsif jest właśnie poprawne. Tam było jakoś tak nieintuicyjnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość l3szcz Zgłoś post Napisano Czerwiec 6, 2015 Masz rację, tak czy siak - brakuje pluginu lib90_sieve_plugin.so Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ArabSmall 118 Zgłoś post Napisano Czerwiec 6, 2015 (edytowany) Jest root@sakura:~# find / -name "lib90_sieve_plugin.so" /usr/local/ysd/services/dovecot/lib/dovecot/lib90_sieve_plugin.so /compile/mail/dovecot-2.2-pigeonhole-0.4.8/src/plugins/lda-sieve/.libs/lib90_sieve_plugin.so root@sakura:~# Udało mi się skonfigurować za pomocą LMTP (bez LDA) i ruszyło. Nie ma żadnego błędu, ale nie filtruje wiadomości. virtual_transport = dovecot a w pliku /var/log/mail.log Jun 5 21:09:09 sakura dovecot: lmtp(admin@lsan.pl): u28XEdXzcVWNpwAAWZHrQg: msgid=<DUB127-W8D4FBE0A84B04A93925DCB3B20@phx.gbl>: saved mail to INBOX bez żadnych błędów jak wyżej czy też innych. Ale nie filtruje wiadomości. Próbowałem z nazwą "Testowanie" jak i flagą SPAM (spamassassin oznaczył wiadomość jako SPAM), ale i tak zawsze wiadomości są kierowane do folderu INBOX. Edytowano Czerwiec 6, 2015 przez ArabSmall (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach