Kamil Szymański 3 Zgłoś post Napisano Maj 24, 2015 Cześć. Szukam sposobu na edycję jednej linijki tekstu, która znajduje się zawsze w tym samym miejscu jednak ma różną długość. Chciałby te różne linie tekstu zamienić na jedną identyczną dla każdego dokumentu. Dla przykładu. Dokument 1 zawiera Ala ma kota. Dokument 2 zawiera Kot Ali pije mleko. Dokument 3 zawiera Kot jest czarny. I chciałbym aby te linijki zamienić na Kot skacze po drzewach. Każdy dokument zawiera około 10 linijek tekstu, gdzie chciałbym pozamieniać linijkę np. nr. 5 w każdym dokumencie. Próbowałem już poprzez Makra w Notepad ++ jednak nie daje to pożądanego rezultatu jaki oczekuje uzyskać. Tekstu docelowy jest wklejany tam gdzie zaznaczony jest kursor w danym dokumencie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kori 29 Zgłoś post Napisano Maj 24, 2015 może poprostu napisz w php? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil Szymański 3 Zgłoś post Napisano Maj 24, 2015 Nie znam się na programowaniu, a też te pliki nie będą udostępniane. Ot co może być program, a też jakaś komenda w CMD. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Maj 24, 2015 sed Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil Szymański 3 Zgłoś post Napisano Maj 24, 2015 Nie dopisałem że chodzi o Windowsa, a nie rodzinę Unixową. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kori 29 Zgłoś post Napisano Maj 24, 2015 napisz w odpowiednim dziale, napewno ktoś pomoże taki prosty skrypcik w php zrobić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Maj 24, 2015 Nie dopisałem że chodzi o Windowsa, a nie rodzinę Unixową. To może CygWin? bash, sh są po prostu do tego stworzone Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 24, 2015 Możesz odpalić sobie notepad++ i masz opcję "zamień we wszystkich otwartych plikach". Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SOK 0 Zgłoś post Napisano Maj 24, 2015 Napisałem taki skrypt PowerShella: ForEach ($n in @("plik1.txt","plik2.txt")) { $f = Get-Content $n $f[4] = "Nowy 5 wiersz" $f | Out-File $n } Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil Szymański 3 Zgłoś post Napisano Maj 25, 2015 @Kamikadze tyle że to zamienia tylko jedno słowo, bądź jakiś tekst który jest identyczny, a jak ja pisałem wcześniej w każdym pliku jest inna linijka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
is_wm 287 Zgłoś post Napisano Maj 25, 2015 (edytowany) https://findandreplace.codeplex.com/ ale musisz użyć wyrażeń regularnych. Edytowano Maj 25, 2015 przez is_wm (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil Szymański 3 Zgłoś post Napisano Maj 25, 2015 Widzę że FNR działa podobnie co Notepad ++ i zamienia tylko takie same wyrazy a nie całe linie tekstu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach