gutek 23 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2015 Zainstalowałem na nowym serwerze debiana 8 i po skonfigurowaniu cpufrequtils dalej CPU wskazuje na performance i powersave przy czym cpu Mhz dla każdego rdzenia jest na wartości lekko powyżej minimalnej.. Dodam że do tej pory nie miałem z tym problemu na kilku innych maszynach z debianem 7. Cpu to E5-1650v2 ma ktoś jakiś pomysł ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Maj 13, 2015 Nie łatwiej kernela zrekompilować i wybrać sobie governora, którego chcemy? Ew. wystarczy Ci prosty skrypt w bashu. Na szybko jednolinijkowiec: find /sys/devices/system/cpu/ -name "scaling_governor" | while read line; do echo "performance" > "$line"; done Dopóki nie bawisz się w hotplugging to polityka zostanie. root@archi:~# find /sys/devices/system/cpu/ -name "scaling_governor" | while read line; do echo "performance" > "$line"; done root@archi:~# find /sys/devices/system/cpu/ -name "scaling_governor" | while read line; do cat "$line"; done performance performance performance performance Wrzucić sobie możesz do /etc/rc.local czy gdziekolwiek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gutek 23 Zgłoś post Napisano Maj 13, 2015 Wprowadziłem taką zmianę w pliku /etc/default/grub GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="intel_pstate=disable" później przeładowanie grub, restart i działa.. PS. po zainstalowaniu cpufrequtils i zapisaniu w /etc/default/cpufrequtils GOVERNIOR="performance" to w /sys/devices/system/cpu/cpu(0,11)/scaling_governior miały wpisane performance ale nic to nie dawało.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2015 Niepotrzebnie. Intelowy pstate też umożliwia tuning via sysfs: /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gutek 23 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2015 sam już nie wiem, póki co ważne że działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach