Lokator 137 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2015 Hej wszystkim, Mam kilka starszych / nowszych netbooków z Windowsem, które chciałbym przyśpieszyć. Wszystkie mają po 1-2 gb ram'u oraz nieużywane sloty na karty pamięci SDHC. Zastanawiałem się nad wykorzystaniem funkcji ReadyBoost. Prosiłbym o doradzenie w kwestii zakupu odpowiednich kart dla takiego zastosowania. Wiem, że karty mają być jak najszybsze, ale pozostają inne kwestie: Jakiej firmy karty kupić? Ile GB Waszym zdaniem powinny mieć owe karty? Bardziej opłaca się kupić karty SDHC czy microSD? Jaki system plików na kartach będzie najlepszy? Chciałbym uzyskać jak najlepszy stosunek ceny do jakości. Prosiłbym również o opinie osób, które korzystały/korzystają z tego rozwiązania. Z góry Wam dziękuje : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2015 Jak chcesz przyśpieszyć netbooka to zamień Windowsa na jakąś dystrybucję Linuksową... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lokator 137 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2015 Potrzebuje tam Windows'ów - wszystkie Windows'y będą tam zoptymalizowane (wyłączone zbędne dodatki, efekty wizualne, itd) i czyste (nie będzie tam zbędnego oprogramowania). Systemy będą na bieżąco monitorowane oprogramowaniem do optymalizacji i czyszczenia systemu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Kwiecień 18, 2015 Nie, nie potrzebujesz tam windowsów, tak mówią tylko osoby, które nie mają zielonego pojęcia o możliwościach linuxa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lokator 137 Zgłoś post Napisano Kwiecień 18, 2015 (edytowany) Inaczej. Osoby, które będą korzystały z tych netbooków prosiły o Windows'a. Edytowano Kwiecień 18, 2015 przez Lokator (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 18, 2015 Zacznij od wyłączenia niepotrzebnych usług i zoptymalizowania wydajności (szaty graficznej itp.). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Kwiecień 18, 2015 Windowsy z 1GB ramu to samobójstwo. Zainstalował byś Minta czy Ubuntu i naprawdę te osoby miały by komfort pracy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lokator 137 Zgłoś post Napisano Kwiecień 18, 2015 Kamikadze, to już zrobione - powiem Wam, że aktualnie to chodzi bardzo szybko, ale wiem, że użytkownicy otworzą sobie parę programów, x zakładek w przeglądarce, i będzie po ramie. Zainstalowane są też lżejsze alternatywy ciężkich programów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 18, 2015 No to ja dałem koledze bardzo mocnego kompa dla mamy. W tygodniu. Dzisiaj mówi że 2GB ram to trochę za mało Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robson345 53 Zgłoś post Napisano Kwiecień 18, 2015 Tak z ciekawości zapytam do jakich programów potrzebowałeś Windowsa? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lokator 137 Zgłoś post Napisano Kwiecień 19, 2015 Nie wiem dokładnie. Wiem, że na pewno Subiekty będą na kilku. Wróćmy do tematu - > co z readyboostem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Kwiecień 19, 2015 Używam Lubuntu postawione na karcie SD (Samsung SDHC 16 GB, klasa 10, biało-srebrna). Zapis wygląda następująco: dd if=/dev/zero of=/root/test bs=512k count=100 oflag=direct 100+0 przeczytanych recordów 100+0 zapisanych recordów skopiowane 52428800 bajtów (52 MB), 3,66599 s, 14,3 MB/s Teoretycznie, wymagania ReadyBoost są spełnione. Podejrzewam, że ograniczeniem jest sam czytnik kart pamięci, ale system chodzi bardzo sprawnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lokator 137 Zgłoś post Napisano Kwiecień 19, 2015 O, takie informacje też będą mi przydatne. Ktoś inny podzieli się jeszcze doświadczeniami? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Kwiecień 19, 2015 Inaczej. Osoby, które będą korzystały z tych netbooków prosiły o Windows'a. Osoby proszące o windowsa to najczęściej te, które się ograniczają do odpalenia chrome'a czy innego firefoxa, a ten się nie różni. Ale jeśli preferujesz, żeby system działał 6x wolniej niż odpowiednik Linuxa z tymi samymi programami to już twoja sprawa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 19, 2015 Na starych kompach to lepiej firefoxa zamiast chroma moim zdaniem. Chrome zajedzie cpu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lokator 137 Zgłoś post Napisano Kwiecień 20, 2015 Archi, ma być Windows, będzie Windows. Kamikadze, nie wiem jak z procesorem ale ram Chrome lubi ; ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach