kongol 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2015 (edytowany) Zlecę napisanie skryptu pod serwer tak aby po wrzuceniu na inny serwer można go bez problemu pobrać i uruchomić na drugim serwerze i aby wykonywało automatycznie takie polecenie: 1) Daje 2 komeny sudo iptables -A INPUT --src xxx.xx.xx.xxx -p tcp --dport 1080 -j ACCEPTsudo iptables -A INPUT -p tcp --dport 1080 -j 2) Dodaje dwie komendy do crontab reboot - zawsze o 4 rano ssh -f -N -D 0.0.0.0:1080 localhost - zawsze o 6 rano Edytowano Kwiecień 16, 2015 przez kongol (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2015 (edytowany) Napisz sobie prosty bashowy skrypt. Jeśli chodzi o sudo, to cały skrypt możesz odpalić spod roota (sudo) i jego polecenia również wykonają się z prawami roota. Jak nie dasz rady, to mogę Ci to napisać późnym wieczorem. EDIT: Sprawdź, bez obsługi błędów, na szybko (odpalasz ./skrypt 192.168.1.1): #!/bin/bash iptables -A INPUT --src $1 -p tcp --dport 1080 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport 1080 -j echo "Regulki iptables zostaly zaktualizowane." (crontab -l; echo "0 4 * * * reboot" ) | crontab - (crontab -l; echo "0 6 * * * ssh -f -N -D 0.0.0.0:1080 localhost" ) | crontab - echo "Crontab zostal zaktualizowany." Jak nie możesz zdecydować się na cenę, to ustaw 75 PLN - będzie pośrednio Edytowano Kwiecień 16, 2015 przez Bartosz Z (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kongol 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2015 (edytowany) o jak szybko a ja napisałem coś takeigo i właśnie miałem zapytać czy dobrze Tworzę plik skrypt.sh o zawartości: #! /bin/bashiptables -A INPUT --src xxx.xx.xx.xxx -p tcp --dport 1080 -j ACCEPTiptables -A INPUT -p tcp --dport 1080 -jecho 00 4 * * * reboot >> /etc/crontabecho 00 6 * * * ssh -f -N -D 0.0.0.0:1080 localhost >> /etc/crontabreboot Teraz uruchamiam wszystko komendą:sudo wget www.test.pl/skrypt && ./skrypt Sprawdź, bez obsługi błędów, na szybko (odpalasz ./skrypt 192.168.1.1): A skąd się wzieło 192.168.1.1? A nie mogę odpalić tak? ./skrypt www.test.pl/katalog Edytowano Kwiecień 16, 2015 przez kongol (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2015 (edytowany) Zrobiłem Ci tak, żebyś mógł w argumencie wpisywać adres IP, który ma zostać wykorzystany w regułce iptables. Jak chcesz odpalać na swój sposób, to adres wpisujesz "na sztywno" w skrypcie: #!/bin/bash iptables -A INPUT --src 192.168.1.1 -p tcp --dport 1080 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport 1080 -j echo "Regulki iptables zostaly zaktualizowane." (crontab -l; echo "0 4 * * * reboot" ) | crontab - (crontab -l; echo "0 6 * * * ssh -f -N -D 0.0.0.0:1080 localhost" ) | crontab - echo "Crontab zostal zaktualizowany." Teraz odpalone przez: sudo wget www.test.pl/skrypt && chmod +x skrypt && ./skrypt powinno zadziałać. Edytowano Kwiecień 16, 2015 przez Bartosz Z (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kongol 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2015 (edytowany) Wpisałem ręcznie, żeby sprawdzić czy działa dodawanie do crone: sudo (crontab -l; echo "0 4 * * * reboot" ) | crontab - sudo (crontab -l; echo "0 6 * * * ssh -f -N -D 0.0.0.0:1080 localhost" ) | crontab - I po każdej komendzie wyskakuje -bash: bł±d składni przy nieoczekiwanym znaczniku `crontab' Edytowano Kwiecień 16, 2015 przez kongol (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2015 Odpaliłem, działa # (crontab -l; echo "0 6 * * * TESTOWA KOMENDA") | crontab - # crontab -l 0 6 * * * ssh -f -N -D 0.0.0.0:1080 localhost 0 6 * * * TESTOWA KOMENDA Cały skrypt odpalasz spod sudo, nie poszczególne komendy. Sprawdziłeś? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach