IceManSpy 4 Zgłoś post Napisano Kwiecień 4, 2015 (edytowany) Witam Bawię się OpenVZ (przez Proxmox) i chciałem sobie stworzyć kontener do poczty. Większość robię wg tego tutoriala: https://www.howtoforge.com/perfect-server-debian-wheezy-nginx-bind-dovecot-ispconfig-3-p3 Problem mam jednak z wysyłaniem maili na świat (na lokalną domenę mogę). Mogę jednak odbierać maile. Wysyłając maila na swój inny adres na innym serwerze (czy nawet na gmaila) dostaję taki błąd: Apr 4 12:14:22 mail postfix/smtp[6111]: connect to mail.dszymczuk.pl[5.133.13.140]:25: Connection timed outApr 4 12:14:22 mail postfix/smtp[6111]: F2C6E6952402: to=<kontakt@dszymczuk.pl>, relay=none, delay=30, delays=0.18/0.03/30/0, dsn=4.4.1, status=deferred (connect to mail.dszymczuk.pl[5.133.13.140]:25: Connection timed out) Port 25 przez serwer-matkę mam przekierowany na tą maszynę (tak samo jak inne porty potrzebne do obsługi poczty). Nasłuchiwanie przez "serwer pocztowy" mam ustawione na wszystkich interfejsach, nie tylko z localhost. Skończyły mi się pomysły co może być źle... SPF mam ustawiony na: v=spf1 a mx a:mail.calcparty.com include:_spf.google.com ip4:91.121.107.142 ~all Testując SMTP przez http://mxtoolbox.compokazuje się na zielono. Mój main.cf (pogrubione oznacza, że tutaj dopisałem IP serwera matki i IP kontenerów): # See /usr/share/postfix/main.cf.dist for a commented, more complete versionsmtpd_banner = $myhostname ESMTP $mail_name (Debian/GNU)biff = no# appending .domain is the MUA's job.append_dot_mydomain = no# Uncomment the next line to generate "delayed mail" warnings#delay_warning_time = 4halias_maps = hash:/etc/aliases, hash:/var/lib/mailman/data/aliasesalias_database = hash:/etc/aliases, hash:/var/lib/mailman/data/aliasesmydestination = mail.calcparty.com, localhost, localhost.localdomainrelayhost =mynetworks = 91.121.107.142 192.168.0.0/24 127.0.0.0/8 [::1]/128#inet_interfaces = loopback-onlyinet_interfaces = allrecipient_delimiter = +readme_directory = /usr/share/doc/postfixhtml_directory = /usr/share/doc/postfix/htmlvirtual_alias_domains =virtual_alias_maps = hash:/var/lib/mailman/data/virtual-mailman, proxy:mysql:/etc/postfix/mysql-virtual_forwardings.cf, proxy:mysql:/etc/postfix/mysql-virtual_email2email.cfvirtual_mailbox_domains = proxy:mysql:/etc/postfix/mysql-virtual_domains.cfvirtual_mailbox_maps = proxy:mysql:/etc/postfix/mysql-virtual_mailboxes.cfvirtual_mailbox_base = /var/vmailvirtual_uid_maps = static:5000virtual_gid_maps = static:5000inet_protocols = allsmtpd_sasl_auth_enable = yesbroken_sasl_auth_clients = yessmtpd_sasl_authenticated_header = yessmtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_unauth_destination, check_recipient_access mysql:/etc/postfix/mysql-virtual_recipient.cfsmtpd_use_tls = yessmtpd_tls_security_level = maysmtpd_tls_cert_file = /etc/postfix/smtpd.certsmtpd_tls_key_file = /etc/postfix/smtpd.keytransport_maps = hash:/var/lib/mailman/data/transport-mailman, proxy:mysql:/etc/postfix/mysql-virtual_transports.cfrelay_domains = mysql:/etc/postfix/mysql-virtual_relaydomains.cfrelay_recipient_maps = mysql:/etc/postfix/mysql-virtual_relayrecipientmaps.cfproxy_read_maps = $local_recipient_maps $mydestination $virtual_alias_maps $virtual_alias_domains $virtual_mailbox_maps $virtual_mailbox_domains $relay_recipient_maps $relay_domains $canonical_maps $sender_canonical_maps $recipient_canonical_maps $relocated_maps $transport_maps $mynetworkssmtpd_sender_restrictions = check_sender_access mysql:/etc/postfix/mysql-virtual_sender.cfsmtpd_client_restrictions = check_client_access mysql:/etc/postfix/mysql-virtual_client.cfsmtpd_client_message_rate_limit = 100maildrop_destination_concurrency_limit = 1maildrop_destination_recipient_limit = 1virtual_transport = dovecotheader_checks = regexp:/etc/postfix/header_checksmime_header_checks = regexp:/etc/postfix/mime_header_checksnested_header_checks = regexp:/etc/postfix/nested_header_checksbody_checks = regexp:/etc/postfix/body_checksowner_request_special = nosmtp_tls_security_level = maysmtpd_tls_mandatory_protocols = !SSLv2, !SSLv3smtpd_tls_protocols = !SSLv2,!SSLv3smtp_tls_protocols = !SSLv2,!SSLv3myhostname = mail.calcparty.comdovecot_destination_recipient_limit = 1smtpd_sasl_type = dovecotsmtpd_sasl_path = private/auth#content_filter = amavis:[127.0.0.1]:10024receive_override_options = no_address_mappings /etc/resolv.conf: search mail.calcparty.comnameserver 8.8.4.4nameserver 8.8.8.8 Jeszcze ustawienia iptables na serwerze-matce: Chain PREROUTING (policy ACCEPT)target prot opt source destination DNAT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:smtp to:192.168.0.100:25DNAT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:submission to:192.168.0.100:587DNAT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:pop3 to:192.168.0.100:110DNAT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:imap2 to:192.168.0.100:143DNAT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:pop3s to:192.168.0.100:995DNAT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:imaps to:192.168.0.100:993Chain POSTROUTING (policy ACCEPT)target prot opt source destination MASQUERADE all -- 192.168.0.0/24 anywhere Chain OUTPUT (policy ACCEPT)target prot opt source destination Jeśli z "Serwera pocztowego" zrobię (calcparty.com - domena testowa): telnet calcparty.com 25 To otrzymuję komunikat: Trying 91.121.107.142...telnet: Unable to connect to remote host: Connection timed out Edytowano Kwiecień 4, 2015 przez IceManSpy (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
IceManSpy 4 Zgłoś post Napisano Kwiecień 5, 2015 Nie mogę edytować. Odkryłem, że nie mogę się z kontenera połączyć przez telnet z smtp.gmial.com na 25 porcie, natomiast z "matki" mogę. Czemu tak się dzieje, skoro na firewallu mam przekierowanie z "matki" do kontenera na tym porcie ? Proxmox coś miesza ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach