Gość Web_ Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2015 (edytowany) Witam, mam problem z iRedMail. Podczas instalacji: ... cd /tmp wget http://iredmail.googlecode.com/files/iRedMail-0.6.1.tar.bz2 tar jxvf iRedMail-0.6.1.tar.bz2 cd iRedMail-0.6.1/pkgs/ I po wpisaniu: bash get_all.sh Wyświetla się błąd: < ERROR > Please configure a fully qualified domain name (FQDN) in /etc/hosts before we go further. Example: 127.0.0.1 mail.iredmail.org mail localhost W /etc/hosts mam: 127.0.0.1 localhost 127.0.1.1 debian # The following lines are desirable for IPv6 capable hosts ::1 localhost ip6-localhost ip6-loopback ff02::1 ip6-allnodes ff02::2 ip6-allrouters 127.0.1.1 [tu nazwa serwera] Co jest nie tak? Ma ktoś jakiś pomysł? Edytowano Kwiecień 2, 2015 przez Web_ (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2015 echo serwer1.domena.pl > /etc/hostname /etc/init.d/hostname.sh start a /etc/hosts Powinien wyglądać tak: 127.0.0.1 localhost.localdomain localhostXX.XXX.XXX.XXX serwer1.domena.pl serwer1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Web_ Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2015 (edytowany) echo serwer1.domena.pl > /etc/hostname Sorki za głupie pytanie, ale gdzie mam to wpisać? /etc/init.d/hostname.sh start a /etc/hosts Powinien wyglądać tak: 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost XX.XXX.XXX.XXX serwer1.domena.pl serwer1 Tak powinien wyglądać cały ten plik? Czy tylko jego część? Robiąc to używałem tego poradnika: http://www.piotrdyduch.pl/debian-ubuntu-instalacja-lamp-mail-roundcube/ Pozdrawiam Edytowano Kwiecień 2, 2015 przez Web_ (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2015 Normalnie w konsoli wpisz : /etc/init.d/hostname.sh start To jest jego część podaj całkowity wygląd twojego /etc/hosts to ci go przygotuje na gotowe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Web_ Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2015 Pytając gdzie mam to wpisać miałem na myśli: echo serwer1.domena.pl > /etc/hostname Jeśli chodzi o całkowity wygląd /etc/hosts to jest on całkowity podany Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2015 (edytowany) to to tak jak powiedziałem masz to wpisać w konsoli zmieniając serwer1.domena.pl na swoją nazwę hostname w takim razie masz gotowy plik: 127.0.0.1 localhost 127.0.1.1 debian XX.XXX.XXX.XXX serwer1.domena.pl serwer1 # The following lines are desirable for IPv6 capable hosts ::1 localhost ip6-localhost ip6-loopback ff02::1 ip6-allnodes ff02::2 ip6-allrouters Zamiast XXX wstaw IP swojego serwera Edytowano Kwiecień 2, 2015 przez RafoX (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Web_ Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2015 Niestety dalej to samo. Mój plik /etc/hosts wygląda następująco: 127.0.0.1 localhost 127.0.1.1 debian 37.233.102.55 serwer1 # The following lines are desirable for IPv6 capable hosts ::1 localhost ip6-localhost ip6-loopback ff02::1 ip6-allnodes ff02::2 ip6-allrouters Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2015 (edytowany) Niestety dalej to samo. Mój plik /etc/hosts wygląda następująco: To daj taki: 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost 37.233.102.55 serwer1.domena.pl serwer # The following lines are desirable for IPv6 capable hosts ::1 localhost ip6-localhost ip6-loopback ff02::1 ip6-allnodes ff02::2 ip6-allrouters i powinno śmigać Oczywiście pole napis domena.pl zastąp swoją domeną! Edytowano Kwiecień 2, 2015 przez RafoX (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Web_ Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2015 Problem dalej występuje... Może to być wina, że zamiast domeny podaje IP? Aktualnie jest to serwer testowy i nie mam podpiętej domeny... Jutro na spokojnie podepnę jakąś darmową domenę i spróbuje - może akurat. Jak coś to dam znać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2015 jak najbardziej jest to wina braku domeny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach