HaPe 242 Zgłoś post Napisano Marzec 28, 2015 (edytowany) Witam, na serwerze w folderze /mnt/net0/home mam backupy katalogów domowych użytkowników z zachowaniem struktury, pliki nie są spakowane. W jaki sposób najlepiej zamontować użytkownikom w ich katalogach domowych folder z ich backupem w trybie tylko do odczytu? Czy istnieje jakakolwiek opcja na użycie wildcard wraz z mount? Raczej złym pomysłem byłby wpis w /etc/fstab dla każdego z kont w celu zamontowania poprzez bind. Edytowano Marzec 28, 2015 przez HaPe (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Marzec 29, 2015 Raczej złym pomysłem byłby wpis w /etc/fstab dla każdego z kont w celu zamontowania poprzez bind. Dlaczego? Pomijając, że jeżeli jest to zasób np. nfs to może lepiej byłoby wykorzystać autofs. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Marzec 30, 2015 (edytowany) Albo prosty skrypt w bashu, który robi mount -o ro /blok /mnt. Jeśli masz to wszystko posegregowane np. jako pliki nazwausera.backup.ext4 to wystarczy coś takiego: find /tam/gdzie/backupy -type f -name "*.ext4" | while read line; do USER="$(echo "$line" | cut -d '.' -f 1)" mount -o ro "$line" "/home/$USER" done Edytowano Marzec 30, 2015 przez Archi (zobacz historię edycji) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach