dziobaq 0 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2015 Mam problem i piszę tutaj, bo może ktoś z Was wie jak mi pomóc. OVH automatycznie daje mi serwer (VPS) do trybu diagnostycznego, ponieważ występuje błąd ERROR: /etc/passwd needs 'read' permission ERROR: /etc/shadow needs 'read' permission WARNING: /sbin/init is a symlink, checking target W trybie awaryjnym błąd nie występuje, ale jak z niego wyjdę, to znów jest problem. I ciekawostka: Jak z trybu awaryjnego przeloguję się na roota zwykłego to nazwa użytkownika to "I have no name!@vps62182-rescue:/#" Ktoś wie może o co tu chodzi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2015 Pokaż jakie ma uprawnienia /etc/passwd i /etc/shadow lub spróbuj je nadać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dziobaq 0 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2015 -rw-r----- 1 root shadow 768 Mar 21 10:22 shadow oraz -rw-r--r-- 1 root root 1062 Mar 21 10:22 passwd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2015 To wygląda OK. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dziobaq 0 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2015 No to już nic nie rozumiem. :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach