PCziomal 16 Zgłoś post Napisano Marzec 17, 2015 Witam, mój stary dysk zewnętrzny już się zapełnił i szukam czegoś nowego na backupy. Najlepiej gdyby dysk nie kosztował więcej niż ok. 300 złotych, mial minimum 1 TB pojemności i dobrze by było (choć nie koniecznie) jakby miał 3,5 cala (chyba będzie wtedy nieco szybszy ). Dodam jeszcze, że zupełnie nie zależy mi zarówno na "designie" dysku jak i jego "przenośności" - bo i tak przez większość czasu będzie leżał na półce Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Marzec 17, 2015 http://www.ceneo.pl/2500552"Seagate External Desktop Drive 1TB 32MB 7200rpm USB 3,5cala (ST310005EXD101-RK)"te same stosujemy jako backup tymczasowy w firmach, działają 24 godziny na dobę od kilku miesięcy bez żadnych problemów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
koleś 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2015 A nie myslałeś, żeby trzymać swoich plików na chmurze? ja teraz wybrałem takie rozwiązanie z osobistą w netii i musze ppowiedzieć, że bardzo mi to odpowiada i nie mam zamiaru już wracać do tradycyjnych rozwiązań Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2015 ja teraz wybrałem takie rozwiązanie z osobistą w netii i musze ppowiedzieć, że bardzo mi to odpowiada i nie mam zamiaru już wracać do tradycyjnych rozwiązań Nie wszyscy mają mobilny Internet o prędkości 100 MB/s (800 Mb/s) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dentarg 46 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2015 A pliku w chmurze trzymasz takie jakie są czy szyfrujesz? Ja bym nieszyfrowanych nie wrzucił w chmurę, szczególnie jak zawierają jakieś prywatne/wrażliwe ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PCziomal 16 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2015 @koleś: Chmury używam zamiast pendrive (postawiona na własnym serwerze, więc mam większą pewność, że nikt mi ich nie przejrzy). Trzymanie tam danych zamiast na dysku zewnętrznym jest wg mnie (i w moim przypadku) średnio opłacalne, ponieważ: 1. Tak jak wcześniej napisał Bartosz Z nie mam zbyt dobrego łącza w domu. 2. Tak jak wcześniej napisał Dentarg nie mam pełnego zaufania do tego typu usług. 3. Backupy najczęściej mam w paczkach i gdybym miał za każdym razem gdy chcę znaleźć w takiej paczce plik kilkudziesięcio-kilobajtowy ściągać kilku(nasto) gigabajtową paczkę, to chyba bym kolejny serwer do przeszukiwania tych paczek kupił @SiXwishlist: Ten dysk zewnętrzny niestety jest na USB 2.0... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2015 @koleś: Chmury używam zamiast pendrive (postawiona na własnym serwerze, więc mam większą pewność, że nikt mi ich nie przejrzy). Trzymanie tam danych zamiast na dysku zewnętrznym jest wg mnie (i w moim przypadku) średnio opłacalne, ponieważ: 1. Tak jak wcześniej napisał Bartosz Z nie mam zbyt dobrego łącza w domu. 2. Tak jak wcześniej napisał Dentarg nie mam pełnego zaufania do tego typu usług. 3. Backupy najczęściej mam w paczkach i gdybym miał za każdym razem gdy chcę znaleźć w takiej paczce plik kilkudziesięcio-kilobajtowy ściągać kilku(nasto) gigabajtową paczkę, to chyba bym kolejny serwer do przeszukiwania tych paczek kupił @SiXwishlist: Ten dysk zewnętrzny niestety jest na USB 2.0... Cholera! My kupiliśmy ich trochę ale nie podawałem linku z UK więc wklepałem w wyszukiwarkę i wyskoczyła mi ta oferta z identyczną wręcz obudową. Nasze mają USB 3.0 tak jest na nich napisane! Sprawdzę to jutro w firmie i zrobię zdjęcie. Przepraszam najmocniej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PCziomal 16 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2015 (edytowany) Nie ma problemu Z góry dzięki. Teraz zacząłem sam się rozglądać za dyskami 3,5 cala i widzę, że ceny są właściwie od 300 zł w górę - jak ktoś znajdzie coś ciekawego, to moźe być i ok. 350 zł. Edytowano Marzec 19, 2015 przez PCziomal (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach