fuqet 0 Zgłoś post Napisano Luty 21, 2015 Witam. Czy istnieje mozliwosc ograniczenia lacza dla danych programow? Powiedzmy, ze mam lacze 100mb/s i chcem aby program1 program2 i program 3 korzystal z tego samego wyznaczonego pasma a inne mialy reszte pasma dla siebie. Program1,program2,program3 - 20mb/s te same lacze dla tych programow. Reszta programow - 80mb/s Jest to mozliwe do wykonania? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Luty 21, 2015 Programy pracują w roli serwerów na konkretnych IP albo portach? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
fuqet 0 Zgłoś post Napisano Luty 21, 2015 (edytowany) Sa to programy roznego typu lecz nie pracuje w roli serwerów, kazdy z nich ma inny port. Edytowano Luty 21, 2015 przez fuqet (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Luty 21, 2015 Na linuxie bawiłem się swojego czasu tc z algorytmem HTB i działało to bardzo znośnie. Google -> tc limit bandwidth i powinieneś coś znaleźć. Na windowsie kiedyś z net limitera korzystałem. Ale oczywiście najprościej jeśli dany program umożliwia limitowanie po stronie aplikacji, np. TS umożliwia takie coś w ustawieniach virtual servera. Dopiero jak w żaden możliwy sposób się nie da tego zrobić, należy sięgnąć do "niższej" warstwy wymienionej wyżej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach