Andynet 0 Zgłoś post Napisano Luty 21, 2015 Od około roku czasu tworzymy architekturę związaną z bezpieczeństwem danych a to z wdrażaniem ISO 27001 oraz chcemy spełniać wszelkie obostrzenia GIODO. Tak więc podeszliśmy do tego zagadnienia poważnie i zaczęliśmy prosić o zawarcie umowy z dotychczasowym naszym dostawcą OVH, najpierw zaczęli nas zwodzić a na końcu mieli po prostu nas gdzieś i nie przejmowali się naszą argumentacją. Przypomnę że stanowisko oficjalne GIODO na temat czym jest przetwarzanie danych osobowych - między innymi samo rzechowywanie jest formą przetwarzania i nie ma tutaj znaczenia czy są to dane wobec których występujemy jako ADO czy też nam je powierzono, przykładowo u nas je się przechowuje. Tak więc już wspomniana firma mówiąc kolokwialnie sie na nas wypięła i musieliśmy zrezygnować z wypasionego sprzętu zorganizowanego pod nas. Tak więc zaczęliśmy szukać Polskich firm które świadczą usługi hostingowe na wysokim poziomie, w przyzwojtej cenie ale i podpisują umowę do przetwarzania danych i mają u siebie wdrożone ISO 27001. Uwierzcie że jest z tym problem. Według założeń bezpieczeństwa musimy mieć hosting w czterech lokalizacjach fizycznych oddalonych od siebie. Do tej pory nie znależliśmy czwartej. Tak poczytałem to forum i widzę że jak zwykle nikt nawet sobie nie uświadamia tego problemu. W tym biznesie trzeba się liczyć również z kwestiami prawnymi. Giodo ma prawo na mocy decyzji administracyjnej wydać zakaz przetwarzania danych. Może podpowiecie mi parę firm z relacją ceny do jakości w miarę przyzwojtą. Druga sprawa to to dlaczego większość firm hostingowych twierdzi że skoro dane są tylko u nich skłądane a oni nie zarządzają tymi danymi to nie dochodzi do ich przetwarzania? Tak na marginesie, przydała by się tutaj kategoria z prawem związana. Do admina, nie jestem z firmy świadczącej takie usługi, nie zamierzam spamować. pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sprintdatacenter.pl 3 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2015 Witam serdecznie Reprezentuję firmę Sprint S.A. a dokładnie Sprint Data Center. W nawiązaniu do Pana wypowiedzi na WHT chcę zachęcić Pana do skorzystania z naszych usług. Mamy 56 gotowych konfiguracji serwerowych, ale też nic nie stoi na przeszkodzie by utworzyć konfigurację indywidualną. Jeśli chodzi o ochronę danych/ przetwarzanie danych- również nie ma z tym problemu- mamy gotową umowę o przetwarzaniu danych jak również politykę bezpieczeństwa w postaci dokumentu. Serwerownia spełnia wymagania GIODO. Spora ilość firm ma z nami takie umowy- w tym firmy prowadzące księgowość, sprzedaż biletów lotniczych czy inne działalności związane z przetwarzaniem danych. W przypadku zainteresowania jestem w stanie przesłać Państwu projekt takiej Umowy. W razie zainteresowania serdecznie zapraszam. Pozdrawiam Krzysztof kont 696 021 304 mail: info@sprintdatacenter.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach