malpka 0 Zgłoś post Napisano Luty 20, 2015 Witam, po sieci mam rozsiane sporą ilość zdjęć, a mam potrzebę przeniesienia ich na inny serwer, który będzie na subdomenie. Obecnie: domena.pl/folder/nazwapliku.png Chciabym: subdomena.domena.pl/nazwapliku.png Mogę w jakiś sposób ustawić przekierowanie na subdomenę tak żeby stary adres wskazywał na nowy bez zmiany adresu na poszczególnych serwisach? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Luty 20, 2015 Tak, robisz przekierowanie 301. Ale to nie jest najlepsze rozwiązanie, bo spowalnia każdego odwiedzającego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malpka 0 Zgłoś post Napisano Luty 20, 2015 W takim razie zostaje mi ręczna zmiana? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Luty 20, 2015 Jeśli rzeczywiście rozsiane po sieci, 301 pewnie lepsze niż pracowicie wszędzie zmieniać. Jeśli natomiast chodzi o Twoją stronę, to jakiś szybki sed i poprawisz. Swoją drogą, czemu przenosisz zdjęcia z podkatalogu na subdomenę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotr GRD 608 Zgłoś post Napisano Luty 20, 2015 (edytowany) Zapewne - jak napisał powyżej - zdjęcia przenosi na inny serwer, a samą stronę główną pozostawiając wciąż na tym samym. Też podobnie robiłem, miałem adresy w formie grd.net.pl/nazwahostingu/monitor/, ale musiałem rozbić poszczególne strony na różne serwery, więc nie było rozsądniejszego wyjścia jak zmienić na nazwahostingu.grd.net.pl/monitor/ I mam wciąż 301. Wewnętrzne linki pozmieniałem, ale już nie biegałem po forach i innych miejscach i nie próbowałem edytować linków w swoich starych postach. W .htaccess mam coś na kształt: RewriteRule ^(folder1|folder2|innyfolder|ijeszczetenfolder)/(.*)$ http://$1.example.com/$2 [L,R=301] ale dla tylko jednego folderu może być: RewriteRule ^folder/(.*)$ http://subdomena.example.com/$1 [L,R=301] Edytowano Luty 20, 2015 przez Piotr GRD (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malpka 0 Zgłoś post Napisano Luty 20, 2015 Dzięki wielkie za pomoc Panowie, już wszystko gra i buczy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach