kamilbaranski 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 7, 2006 Witam. Potrzebuję hostingu dla kilku stron, m.in. dla forum, któremu nie wystarczył nasz obecny dostawca z serwerami w Holandii (inten.pl). Sprawa pierwsza (wersja prosta) : Forum stoi na phpBB, ma obecnie 151059 postów i 2119 użytkowników (obecnie online nie więcej niż 70, ale musi być zapas przynajmniej do 120-150 jednocześnie online). Baza danych to 150 MB. Forum w ostatnich miesiącach generowało ruch rzędu 40 GB/miesiąc. Było mniej, gdy włączyłem kompresję GZIP, ale wtedy serwer działał jeszcze mniej stabilnie. Najpierw inten tłumaczył się, że MySQL nie nadąża z update'owaniem plików tabeli na dysku, później coraz częstszym błędem był SQL Error 12 - out of memory. Heh. (Obejrzyj statystyki subdomeny forum - dokładne dla maja - 95% użytkowników czyta forum przez tę subdomenę). Reszta stron generuje ok. 20 GB/miesiąc. Całość, razem z bazą, można upchnąć do 1 GB powierzchni. Zatem potrzebuję konto: 1. w Polsce, 2. z dobrymi łączami (większość użytkowników to Neostrady i inne home-end-users), 3. z 75 GB/miesiąc, więc 900 GB/rok 4. PHP (4 wystarczy) 5. MySQL (taki, żeby dobrze było) z nielimitowaną ilością zapytań 6. stabilnego (w praktyce, żeby forum z kilkoma bajerami (ale zoptymalizowane) i parę innych stron bazodanowych działało) 7. z panelem administracyjnym, który nie będzie miał problemów ze zrobieniem backupu 150 MB bazy. 8. z panelem administracyjnym, w którym można robić symlinki 9. obsługa min. 15 domen (+ich subdomeny) 10. z miłą, techniczną obsługą *24/7*, która - po wykupieniu konta - nadal będzie sprawiała wrażenie, że spełnią różne dziwne zachcianki, jak chociażby zrobienie backupu 150 MB bazy o 4:00 w nocy. 11. z możliwością definiowania dowolnych kont pocztowych (żeby info@gruszki.pl i info@jablka.pl to były dwa różne konta i żeby mail wysłany na cokolwiek@domena-z-catch-all.pl nie poszedł na cokolwiek@tu-bez-catch-all.pl), w ilości min. 40-tu 12. z dowolną ilością aliasów do powyższych kont 13. z możliwością utworzenia dodatkowych userów do ftp z dostępem tylko do konkretnych katalogów 14. z mod_rewrite (+.htaccess z możliwością zablokowania wykonywania skryptów z danych katalogów) Sprawa druga (wersja połączona) : Czy warto powyższe konto połączyć ze stroną pilichowski.pl - ta strona ma duży transfer - rzędu 60-80 GB/miesięcznie i stoi obecnie na portalu Mambo. Pojemność minimalna wtedy to 2 GB. Podsumowując: Podsumowując, chciałbym hosting, który nie zrobi mi takich numerów jak info@gruszki.pl/jabłka.pl. U jakiego dostawcy pytać? Ile powinno kosztować takie konto w wersji prostej, a ile w połączonej? O co jeszcze powinienem pytać? Czy znajdę hosting w Polsce, który będzie dobry dla takiego klienta, jak ja? Który nie powie mi w nieodpowiednim momencie, że "nie wykonujemy takich usług"? Pozdrawiam, Kamil Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hyhyhy 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 7, 2006 Niechcialo mi sie calego czytac, ale mysql z nielimitowana iloscia zapytan oj oj, zarżniecie komus serva Pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilbaranski 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 7, 2006 Niechcialo mi sie calego czytac, ale mysql z nielimitowana iloscia zapytan oj oj, zarżniecie komus serva Pozdr. E, to nie tak . Może być limitowana, ale logicznie (nie mam pojęcia, ile phpbb w takim obciążeniu wysyła zapytań w ciągu miesiąca, ale inten się nie wyrabia). Home.pl stwierdził autorytatywnie (stwierdził konsultant po konsultacji z administratorem), że forum jest w stanie utrzymać bez problemu, ale info@gruszki/jabłka jest dla mnie nie do przyjęcia (dwie osoby mają na imię Wojtek i powinny mieć konta wojtek@w-swojej-domenie - domenach utrzymywanych na tym koncie). Poza tym mamy m.in. Agnieszkę z aliasem agnieszka@jedna.domena.pl (alias na jakiś onet, czy inne o2) i ktoś, kto chciałby, żeby agnieszka@jego-catch-all-domena trafiło na catch-all@jego-catch-all-domena, a nie do kogoś innego. Tak więc ilość zapytań będzie taka, jaką wyrobi forum (z shoutboxem, który teraz jest wyłączony). Z drugiej strony widzę temat Serwer Na Forum, w którym autor pisze: "Mam wykupiony serwer w home.pl ale coraz czesciej pada forum - baza mysql nie wyrabia Szukam czegos co obsluzy forum z 3tys userami i rocznie ok. 300gb transferu co mozecie polecic?". A my możemy osiągnąć taką ilość userów w ciągu niecałego roku (choć to mało prawdopodobne). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hyhyhy 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 7, 2006 A w ile generowaly sie zapytania do mysqla na poprzednim hostingu? Pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilbaranski 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 7, 2006 A w ile generowaly sie zapytania do mysqla na poprzednim hostingu? Pozdr. Trudno mi podać takie dane. Na dole strony forum jest informacja o ilości zapytań i czasie, w jakim zostały one przeprowadzone. Przykładowo teraz, przy 7 użytkownikach w ciągu ostatnich 5 minut, zalogowany użytkownik otwiera stronę główną forum przez 0.2952s (z tego Queries: 15 (0.2625s)), stronę jakiegoś fora przez 0.1262s (Queries: 15 (0.0895s)). Ctrl+R strony i czas: 0.1004s (z tego Queries: 15 (0.0672s)). Mam dostęp do statystyk serwera MySQL przez phpMyAdmin, ale tam są sumaryczne dane wszystkich użytkowników serwera. Poprzednim hostingiem był epox.pl - forum wtedy działało perfekcyjnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nsb 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 17, 2006 Zakupcie dedyka najwygodniej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
semilor 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 17, 2006 http://puretec.pl/webhosting.php Gdy Twój serwis internetowy nie jest u innego usługodawcy pozytywnie widziany, sprawdź nas. Gwarantujemy profesjonalne podejście do Twojego problemu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
servis 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 26, 2006 Witaj moge zaoferować serwer 3 GB powierzchni / 80 GB transferu miesięcznie cena 50 zł miesięcznie jak co to zawsze można się dogadać co do parametrów . Stabilny serwer , mało klientów przeważnie duże firmy i inwestycje. Z poważaniem Nowak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach