zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 Siemka Da się stworzyć skrypt który będzie uruchamiał : screen xinit /opt/ts3bot/ts3bot -- /usr/bin/Xvfb :1 -screen 0 800x600x16 -ac coś ala ./skrypt.sh start/stop Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 Coś takiego: #!/bin/bash case "$1" in "start") screen xinit /opt/ts3bot/ts3bot -- /usr/bin/Xvfb :1 -screen 0 800x600x16 -ac echo "Usluga wlaczona." ;; "stop") killall ts3bot echo "Usluga zabita!" ;; *) echo "Nie wiem co mam zrobic :(" ;; esac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 Jeszcze jedno pytanie, czy po odpaleniu tego skryptu on bedzie dzialal w tle czy bedzie trzeba samemu ustawic go w dzialaniu w tle ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 Jak odpalisz screena w taki sposób: screen -m -d polecenie, to uruchomi się od razu jako zminimalizowany, więc będzie działać w tle. Możesz zrobić coś takiego: #!/bin/bash case "$1" in "start") screen -m -d -S bot xinit /opt/ts3bot/ts3bot -- /usr/bin/Xvfb :1 -screen 0 800x600x16 -ac echo "Usluga wlaczona." ;; "stop") screen -S bot -X quit echo "Usluga zabita!" ;; *) echo "Nie wiem co mam zrobic :(" ;; esac Oczywiście warto byłoby dodać funkcje typu sprawdzenie, czy proces już istnieje itp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 Jak mam ta funkcje dodac ? Dzieki za skrypciora Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 (edytowany) Może tak: #!/bin/bash case "$1" in "start") if ! screen -list | grep -q "bot"; then screen -m -d -S bot xinit /opt/ts3bot/ts3bot -- /usr/bin/Xvfb :1 -screen 0 800x600x16 -ac echo "Usluga wlaczona." else echo "Usluga jest juz wlaczona." fi ;; "stop") if screen -list | grep -q "bot"; then screen -S bot -X quit echo "Usluga zabita!" else echo "Usluga jest wylaczona." fi ;; *) echo "Nie wiem co mam zrobic :(" ;; esac Nie testuję tego, także dawaj znać czy działa Edytowano Luty 10, 2015 przez Bartosz Z (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 (edytowany) --- Edytowano Wrzesień 5, 2017 przez Vasthi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 Nie rozumiem ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 Jak włączasz np. bazę danych to wpiszujesz # service mysql start itp, http://en.wikipedia.org/wiki/Init Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 (edytowany) czyli praktiko moglbym robic to tak jak serwer od teamseapk taki jak by autostart service ts3 status/start/stop ?? w sensie na to samo wychodzi dodajac ten skrypt do init.d Edytowano Luty 10, 2015 przez zoxovsky (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 Mógłbyś Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 Moglbys jeszcze to przerobic w ten sposob jesli sprawdze : ts3bot.sh status to mi wywali np. czy usluga dziala czy nie. ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 #!/bin/bash case "$1" in "start") if ! screen -list | grep -q "bot"; then screen -m -d -S bot xinit /opt/ts3bot/ts3bot -- /usr/bin/Xvfb :1 -screen 0 800x600x16 -ac echo "Usluga wlaczona." else echo "Usluga jest juz wlaczona." fi ;; "stop") if screen -list | grep -q "bot"; then screen -S bot -X quit echo "Usluga zabita!" else echo "Usluga jest wylaczona." fi ;; "status") if screen -list | grep -q "bot"; then echo "Usluga jest wlaczona." else echo "Usluga jest wylaczona." fi ;; *) echo "Nie wiem co mam zrobic :(" ;; esac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 Ok bede w domu to to potestuje i sie odezwe potem bo na netbooku nie moge zbytnio Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 OK, ztestowałem wszystko śmiga dzięki za pomoc ! 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach