Piotr GRD 608 Zgłoś post Napisano Luty 8, 2015 Kupiłem tanio używany stary komputer w nietypowej obudowie (stary, ale lepszy od mojego obecnego). Po kilku godzinach pracy padł zasilacz. Podpiąłem dla testu inny zasilacz, komputer działa, tyle że to standardowy ATX i się w żaden sposób nie zmieści w obudowie. Oryginalny zasilacz ma rozmiary 125mm x 100mm x 64mm. Zewnętrzne gniazdo jest na ściance 125x64, ten rozmiar przydałoby się zachować. Te 100mm ewentualnie można by wydłużyć o 25mm, jest trochę miejsca w środku. Co to za standard (odnośnie rozmiaru)? Po jakiej nazwie tego szukać? I to wśród tanich używanych, bo cały komputer (płyta, procesor, nagrywarka DVD, twardy 160GB) kosztował 100zł, nie wydam drugie tyle na zasilacz. Ostatecznie będę trzymał tego zwykłego ATXa swojego poza obudową (jeśli kable sięgną), albo spróbuję przerzucić wszystko do zwykłej obudowy (choć mogę napotkać kilka niuansów z tym związanych, idealnie pasować nie będzie). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Luty 8, 2015 (edytowany) SFX has dimensions of 100×125×63.5 mm (width×depth×height) with 60 mm fan compared to standard ATX of 150 × 86 × 140. Optional 80 or 40 mm fan replacement increases or decreases the height of the unit Źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/ATX EDIT: Najtańszy na allegro, który udało mi się znaleźć, kosztuje 88zł. Edytowano Luty 8, 2015 przez mmmm21 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Luty 8, 2015 A to nie jest jakaś obudowa typu ultra slim? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
likufanele 77 Zgłoś post Napisano Luty 9, 2015 (edytowany) Też kiedyś takiego szukałem... Tu masz taki za 40 zł: http://allegro.pl/zasilacz-fsp-300-60gnv-i5049563701.html albo za 27 zł: http://allegro.pl/zasilacz-chieftec-delta-300w-dps-300ab-9c-gwaran-i5057373268.html Edytowano Luty 9, 2015 przez likufanele (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pekus 31 Zgłoś post Napisano Luty 9, 2015 (edytowany) W tego typu zasilaczach zwykle wystarczy wymienić (w sumie wszystkie) kondensatory (elektrolity) i pozniej wszystko ladnie pracuje. Edytowano Luty 9, 2015 przez pekus (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 W tego typu zasilaczach zwykle wystarczy wymienić (w sumie wszystkie) kondensatory (elektrolity) i pozniej wszystko ladnie pracuje. Czasem szkoda bawić się w takie operacje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pekus 31 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2015 Autor wątku nie napisał jaki to dokładnie jest model komputera. W modelach SSF zwykle "nowy zasilacz" kosztuje ok 100zł; a tak półgodziny pracy z lutownicą, kilka zł za kondensatory i nie trzeba wywalać 100zł za "nową" sztukę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach