overkill 0 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2015 Witam dopiero zaczynam swoją przygodę z linuxem. Ostatni zainstalowałem sobie na vps tmux'a. Bez problemu jestem w stanie utworzyć nowe okno, zabić sesje, wykonać dettached a później attached. Jednak mam problem z funkcja "split pane". Chciałbym osiagnąć stan widoczny na tym screenie. Niestety podczas wykoania polecenia "ctrl-b %" w moim przypadku pokazuje się "window not found". Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie jaki popełniam błąd. Przeglądałem man ale niestety nie odnalazłem rozwiązania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2015 (edytowany) Gorąco polecam tmux: Productive Mouse-Free Development. Co do problemu powyżej, przebinduj jakoś sensownie dzielenie okna. Na przykład # more intuitive horizontal and vertical splitting bind | split-window -h bind - split-window -v i wtedy ctrl-b | [czyli ctrl-b, a potem shift+\] ctrl-b - [czuli ctrl-b, a potem -] A w ogóle wygodniej używa się ctrl+a, jeśli capslocka przemapujesz jako ctrl. # use ^a instead of ^b as prefix unbind C-b set -g prefix C-a Edytowano Luty 4, 2015 przez blfr (zobacz historię edycji) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
overkill 0 Zgłoś post Napisano Luty 5, 2015 Dziękuje za pomoc, jesteś wielki. Jeśli chodzi o poradnik wszystko dokładnie wytłumaczone teraz tmux nie sprawia mi już żadnych problemów. Jeszcze raz dziękuje za to że podzieliłeś się swoją wiedzą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach