kaziu 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2015 Witam, Myślę nad stworzeniem serwisu "FreeDNS" coś a'la https://freedns.42.pl/ z opcją udostępniania darmowych subdomen. Zastanawiam się nad doborem oprogramowania. Bind9 raczej odpada ponieważ brakuje mu obsługi MySQL. Przeglądałem pod tym kątem Internet i natknął się na rozwiązanie PowerDNS + PowerAdmin. Czy ma ktoś może jakieś doświadczenie w tym temacie i mógłby coś polecić tak żebym nie brnął w jakiś ślepy zaułek... Pozdrawiam Kaziu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2015 (edytowany) Bif używa forka XName, który jest dostępny tutaj, i chyba BINDa. Bind9 raczej odpada ponieważ brakuje mu obsługi MySQL. BINDa można jakoś pożenić z MySQL. Edytowano Styczeń 21, 2015 przez blfr (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2015 (edytowany) PowerDNS lub MaraDNS. Nie wiem jak dużo domen chcesz mieć, ale obydwa zużywają względnie mało zasobów. EDIT:Mara nie ma MySQLa sam w sobie. Mara DNS i Knot DNS mogą robić jako serwery obsługujące ruch, pobierające strefy z PowerDNSa, ale nie wyobrażam sobie jak duży ruch musiałbyś mieć, żeby sam powerdns w zestawie master-slave nie dał rady. Edytowano Styczeń 21, 2015 przez Misiek08 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2015 PowerDNS ma chyba możliwość connectu z MySQL + napisać fajną nakładkę w PHPie i śmiga Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2015 Jest gotowy poweradmin, ale on się nie nadaje dla udostępnienia pod klientów, więc trzeba by było sobie tylko CRUDa napisać lub design własny zrobić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach