HaPe 242 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2015 Witam, na adresie IP xxx.xxx.xxx.0 uruchomiłem serwer DNS (IP publiiczny, dostępny z Internetu) i za żadne skarby NASK nie przepuszcza operacji utworzenia gluedns na tym IP, dochodzi do sytuacji, że OVH musi interweniować i manualnie anulować taką operację. Gdy zmienię IP na xxx.xxx.xxx.1 to takiego problemu już nie ma. W samej strefie DNS utworzony jest odpowiedni wpis A, nazwy są rozwiązywane poprawnie. Czyżby NASK nie dopuszcza, aby host w ostatnim oktecie IP miał 0? Maska sieci jest większa niż 0, więc ten IP nie jest adresem sieci. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2015 http://en.wikipedia.org/wiki/IPv4#Addresses_ending_in_0_or_255 Zależy jak masz podzielony zakres ip, jeżeli posiadasz podsieć wydzieloną z większego zakresu np. 192.168.1.0/255.255.0.0, to wtedy adresem podsieci jest 192.168.1.0 i nie można go używać jak zwykłego adresu IP (pomijając oczywiście w przykładzie użyty prywatny zakres ip). Widocznie NASK domyślnie odrzuca takie wpisy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby podpytać NASK o ich politykę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2015 Adresację w pełni rozumiem, w tym przypadku na pewno ip z 0 na końcu nie jest adresem sieci. Wysłałem zapytanie i przekierowali do działu technicznego, mam czekać na odpowiedź. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MARTONIKA.PL 0 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2017 Adresację w pełni rozumiem, w tym przypadku na pewno ip z 0 na końcu nie jest adresem sieci. Wysłałem zapytanie i przekierowali do działu technicznego, mam czekać na odpowiedź. i jak się to kończy, co odpowiedzieli? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Luty 5, 2017 NASK nie blokuje tworzenia hostów dla adresów z końcówką .0 To raczej pre/postprocessing twojego rejestratora domen głupieje w takim przypadku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Luty 6, 2017 NASK nie blokuje tworzenia hostów dla adresów z końcówką .0 To raczej pre/postprocessing twojego rejestratora domen głupieje w takim przypadku. Obstawiam, że tak. Jeśli puszczę do NASK zapytanie po EPP to bez problemu przechodzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach