Desavil 88 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2015 (edytowany) Witam, z dnia na dzień przestał mi działać poprawnie munin. Zbiera on tylko dane z lokalnego serwera, na którym jest zainstalowany munin i munin-node, ze zdalnych munin-node nie. Nie umie się niby z nimi połączyć: [FATAL] Socket read from server.tld failed. Terminating process. at /usr/share/perl5/Munin/Master/UpdateWorker.pm line 254 [ERROR] Munin::Master::UpdateWorker<OVH;server.tld> died with '[FATAL] Socket read from server.tld failed. Terminating process. at /usr/share/perl5/Munin/Master/UpdateWorker.pm line 254 Co dziwne, telnetem bez problemu łączę się do zdalnych node'ów z mastera, więc nie wiem dlaczego "twierdzi" on, że nie umie się z nimi połączyć. Podczas automatycznej próby aktualizacji danych (cron co 5 minut) w logach na nodach nie widać, żadnych prób połączenia, błędów. Natomiast samo zapytanie (pakiety) widać, że przychodzą do nodów z mastera, ale nie ma żadnej odpowiedzi z node'a. Dla pewności postanowiłem zainstalować munin mastera na innym serwerze i efekt dokładnie ten sam - z lokalnego serwera, tam gdzie zainstalowany jest master i node zbiera statystyki bez problemów, do zdalnych nodów nie umie się połączyć. @Edit Problem rozwiązany, munin master przestawił się nie wiem jakim cudem na inne IP serwera, po którym wysyłał zapytania i firewall go nie dopuszczał. Munin ignoruje zmienną "local_address" lub też perl nie umie ustawić w połączeniu socket "LocalAddr" - http://munin-monitoring.org/ticket/1285 Edytowano Styczeń 18, 2015 przez Desavil (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach