sparco 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2015 Witam. Wie ktoś, który z programów monitorujących zwróci mi aktualne zużycie łącza na eth0? Chciał bym to wyciągnąć phpem i zapisać do bazy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2015 vnstat i nakładka do niego http://www.sqweek.com/sqweek/?p=1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sparco 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2015 Bardziej chodzilo mi o prosty program pod konsola, ktory zwroci mi aktyalne uzycie lacza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
metrowy 18 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2015 (edytowany) czyli vnstat vnstat -i eth0 --live Edytowano Styczeń 17, 2015 przez metrowy (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sparco 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2015 Hmm, chodzi, zeby Shell_exec() zwrocil mi wynik. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2015 To się w końcu zdecyduj czy chcesz frontend czy backend, bo obydwie odpowiedzi już otrzymałeś. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sparco 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2015 Chcę wywołać program z php za pomocą Shell_exec() tak aby zwróciło mi aktualne zużycie łącza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2015 Masz pliki /sys/class/net/$interface_name/statistics/rx_bytes i tx_bytes. Przeczytaj, sleep na 1 sekunde (lub mniej) i czytaj znowu. Jak mniej niz sekunde to mnozysz sobie, to juz czysta matematyka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2015 RX="$(cat /sys/class/net/eth0/statistics/rx_bytes)"; TX="$(cat /sys/class/net/eth0/statistics/tx_bytes)"; sleep 1; RX2="$(cat /sys/class/net/eth0/statistics/rx_bytes)"; TX2="$(cat /sys/class/net/eth0/statistics/tx_bytes)"; echo "RX: $(((RX2-RX) / 1000)) kilobytes/s"; echo "TX: $(((TX2-TX) / 1000)) kilobytes/s" Masz jednolinijkowca, bo nawet edytora tekstu mi się nie chciało odpalać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Styczeń 18, 2015 Witam. Wie ktoś, który z programów monitorujących zwróci mi aktualne zużycie łącza na eth0? Chciał bym to wyciągnąć phpem i zapisać do bazy. Może to ciebie zainteresuje bo jest dość ciekawe : http://www.codejungle.org/site/Realtime+bandwidth+meter+with+php+and+jquery.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach