Desavil 88 Zgłoś post Napisano Grudzień 28, 2014 Witam, z tego co już się dowiedziałem DRBD działa głównie w LANie, jeżeli chce się udostępniać zasoby przez sieć Internet trzeba już posiadać licencję na DRBD Proxy (nigdzie niestety nie znalazłem ceny). Czy może ktoś polecić jakąś w pełni darmową alternatywę dla samego DRBD Proxy (o ile takie rozwiązanie istnieje) lub też dla całego DRBD? Pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Grudzień 28, 2014 http://www.linbit.com/en/products-and-services/drbd-proxy Oni sprzedają licencje na to . Zresztą w dokumentacji jest wpis 6.19.3. License file When obtaining a license from Linbit, you will be sent a DRBD Proxy license file which is required to run DRBD Proxy. The file is called drbd-proxy.license, it must be copied into the /etc directory of the target machines, and be owned by the user/group drbdpxy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Desavil 88 Zgłoś post Napisano Grudzień 28, 2014 Jeszcze się zastanawiam nad uruchomieniem tego przez tunel OpenVPN. Takie zastosowanie miałoby dwie zalety: - Transmisja jest szyfrowana (domyślnie DRBD nie oferuje szyfrowania, więc i tak byłoby to niezbędne) - Nie muszę kupować licencji na DRBD Proxy, bo całość uruchomiona jest w sieci VLAN. Czy tak zadziałałoby to? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Grudzień 28, 2014 Zakładając, że openVPN zapewni Ci odpowiednią wydajność to powinno to jak najbardziej działać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2014 Idę o zakład że obchodzenie tego w ten sposób jest złamaniem licencji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Desavil 88 Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2014 (edytowany) Pisałem do nich maila i wspomniałem o OpenVPN i napisali tylko "Ok". DRBD-Proxy nie wchodzi w grę - 590,00€ per node per year. Pytali też o dystans, więc podałem: 1300 km / ping pomiędzy lokalizacjami: ~30 ms I stwierdzili, że za duża odległość. Stwierdzili też, że klaster działa bezpiecznie w odległości do 100 km. Edytowano Grudzień 29, 2014 przez Desavil (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach