c_tom 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2014 Próbuje stworzyć środowisko developerskie oparte o Vagranta (+ puphpet) do którego będzie dostęp z zewnętrznego komputera (mały schemat poniżej). O ile wszystko ładnie śmiga na host1 o tyle w zewnątrz (z host2) nie ma dostępu przez przeglądarkę (na porcie 80). host2 pinguje do host1. Mogę prosić o pomoc czego brakuje ? host1 { ip: X /etc/hosts: { ip_Y -> test.dev } virtualbox1: { ip: Y apache: { vhost: test.dev } } } host2 { ip: Z /etc/hosts: { ip_X -> test.dev } } ps. próbowałem na host1 postawić Bind9, o ile z host1 domena test.dev była "dostępne" (po usunięcu wpisu w /etc/hosts na host1) o tyle z host2 wciąż nic. Obstawiam, że nie potrafię odpowiednio skonfigurować binda na host1 lub czegoś brakuje w schemacie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
c_tom 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2014 problem częściowo się rozwiązał - podczas tworzenia pliku konfiguracyjnego (ja to robię przy pomocy puphpet.com) trzeba dodać parę portów dla przekierowania np. ( host: 8080 ; guest: 80). Niestety przy ustawieniu 80->80 to nie działa (otrzymuję ostrzeżenie, że przekierowania na porty < 1024 mogę nie działać prawidłowo). Niestety moja wiedza z administracji nie jest wystarczająca, stąd moje pytani: jak przekierować zapytania przychodzące z zewnątrz na porcie 80 na (no własnie nie wiem czy na IP_Y:80 czy na IP_X:8080 ) ? Z góry dziękuję za pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach