robson345 53 Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2014 Takie staty mam w Livebox: http://scr.hu/3y97/m8zx7 Wygląda jak szkielet wyrzygany przez technika który nachlał się flaszką od Rafoxa Albo jesteś tak daleko że Orange nie jest w stanie namierzyć do której puchy tak w ogóle jesteś podłączony A tak poważnie to o ile wyciągasz to 2,5 to nie jest źle przy takim tłumieniu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lyca 5 Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2014 Przecież jest podłączony do najbliższej, 4.5km ma do najbliższej odbitki więc 2Mbps to i tak "sporo". Na totalnych zadupiach problem było utrzymać 1 Mbps. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2014 (edytowany) Zawsze mnie zastanawiało dlaczego niektórzy wolą rozwiązania ogólnopolskie od lokalnych. Mój dostawca lokalny daje mi takie coś Usługa tego typu kosztuje tutaj na poziomie 90zł miesięcznie. Również mieszkam w małym mieście (ok. 8tys mieszkańców) Edytowano Grudzień 12, 2014 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lyca 5 Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2014 Niestety nie wszędzie jest "lokalny dostawca", a gdy już jest to oferuje internet "po wifi" bo tak najtaniej dla niego. O ile w większych miastach problemu nie ma jako takowego z internetem, to w mniejszych miejscowościach jest problem. Są to ryzykowne inwestycje, gdyż większość korzystają już z usług neo po adsl lub w/w "po wifi". My wydamy pieniądze, a klienci dalej u konkurencji będą siedzieć, miną lata aż zaczną przechodzić do Nas, niestety po drodze plajtując z powodu niskich zysków. Dlatego internet w PL jest jaki jest. Dużo pomaga UE, no ale i tak jest problem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2014 (edytowany) Takie rzeczy to raczej powinny być robione bez dawania czegokolwiek w łapę. Dobrze powiedziane powinni ale nie koniecznie tak robią. Do mnie przyjeżdża technik którego znam od lat więc potrafi to dobrze zrobić bo wie że za 3 dni miał by nowe zgłoszenie na poprawke. @Łukasz Tu jest problem bo niestety tylko oranżada działa na większą skalę właśnie dając neo to tak jak u mnie gdzie jest 5 tyś mieszkańców innej alternatywy po prostu nie ma. Nikt nie oferuje usług internetowych więc nie mają konkurencji dla tego jest jak jest a człowiek jest skazany na to co musi mieć a nie co by chciał. Edytowano Grudzień 12, 2014 przez RafoX (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość l3szcz Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2014 No właśnie, centrala jest ok. 4.5 km ode mnie w linii prostej a my słuchaliśmy technika te 2 lata temu, nie było innej opcji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2014 Całkiem zacnie jak na max 80 http://www.speedtest.net/my-result/3979535798 Status linii DSL2.1Stan połączenia DSLwłączone2.2Tryb synchronizacji DSLAuto2.3Ostatnia synchronizacja DSL12 grudnia 2014, 14:382.4Czas połączenia DSL00 d 00 g 43 m 29 sPrędkość i margines szumu2.5Prędkość synchronizacji DSL w górę8568 Kb/s2.6Prędkość synchronizacji DSL w dół66384 Kb/s2.7Margines szumu w dół8.6 dBJakość linii (błędy)2.8Liczba sekund z błędami (ES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji)22.9Sekundy z poważnymi błędami (SES) w trakcie pobierania (od momentu ostaniej synchronizacji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2014 Ja najwięcej miałem - http://www.speedtest.net/my-result/3862217715 Teraz coś się zrypało i niby synchro 45 w dół, ale... - http://www.speedtest.net/my-result/3980227823 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2014 Ja najwięcej miałem - http://www.speedtest.net/my-result/3862217715 Teraz coś się zrypało i niby synchro 45 w dół, ale... - http://www.speedtest.net/my-result/3980227823 To chyba coś od nich bo mi też spadło teraz na równe 20 i trzyma się tak od kilku godzin. No i telefonu mi jeszcze nie uruchomili najprędzej w poniedziałek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2014 A więc tak, problem z prędkościami jest po Wi-FI ona ogranicza prędkość do 20 To jest wynik po kablu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robson345 53 Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2014 Podobno trzeba pogrzebać w ustawieniach wifi żeby leciało szybciej. A prędkości bardzo zacne jak na oranżadę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2014 (edytowany) 20 to efektywne maksimum dla g. Teoretycznie można gdzieś jakieś dwa kanały spiąć, czy coś, ale realistycznie potrzebujesz routera i klienta n. Edytowano Grudzień 15, 2014 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2014 Ogólnie wifi w funboxie jest zakodowane na 65mbit, więc na tym też nie poszalejesz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2014 Czyli co nie ma obejścia jakoś tego aby loty po wi-fi były lepsze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2014 Jest. Wifi n. Router i klient (komórka, laptop, cokolwiek) muszą wspierać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2014 (edytowany) Ja widzę rozwiązanie - kupić byle router z 802.11N i podpiąć na końcu Edytowano Grudzień 15, 2014 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2014 Dzięki za informacje nie ma sensu na moje potrzeby jednak z tym się bawić. Łukasz a no kurde miałem to sprzedałem nówkę komuś tu na wht bo leżał Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robson345 53 Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2014 Ja widzę rozwiązanie - kupić byle router z 802.11N i podpiąć na końcu Ale po co, skoro Funbox jest byle routerem z N-ką. Poprawić szybkość można poprzez poszerzenie pasma radia. Jednak w nowych Funboxach funkcja ta została zablokowana i potrzebny jest dostęp techniczny żeby się dostać do tych ustawień (przynajmniej tak piszą w internetach). Należy też wziąć pod uwagę że na N-ce szybkość łączą strasznie pływa. U siebie na innym modemie na ustawieniach Siła sygnału -35 dBm Aktualna prędkość transferu 129 / 43 Mbit/s Standard WLAN WLAN-n+b+g Zakres częstotliwości 2,4 GHz Szerokość pasma 20 MHz Szyfrowanie WPA2 Streams 2 x 2 Właściwości sygnału STBC QoS (Quality of Service) WMM Tryb wzmacniacza nie jak nie ma zbyt dużych zakłóceń to nawet i 150mbps leci wifi bez wzmacniania, a jak jest syf to nawet do 111mbps potrafi spaść. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2014 Ale po co, skoro Funbox jest byle routerem z N-ką. Poprawić szybkość można poprzez poszerzenie pasma radia. Podejrzewam, że raczej klient nie wspiera n. Bo nawet bez używania dwóch kanałów powinno działać z prędkością ~70Mbps. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2014 Jest. Wifi n. Router i klient (komórka, laptop, cokolwiek) muszą wspierać. Tak, ale mimo to że masz w lapku, kompie, telefonie N (sam specjalnie pod to kupiłem kartę wifi z N) i dalej masz 65Mbit bo tak jest zablokowane urządzenie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2014 Tak, ale mimo to że masz w lapku, kompie, telefonie N (sam specjalnie pod to kupiłem kartę wifi z N) i dalej masz 65Mbit bo tak jest zablokowane urządzenie. Teraz się trochę to zmieniło: status WiFi aktywne 4.2 MAC adres WiFi D0:84:B0:51:D9:47 4.3 SSID FunBox-D947 4.4 kanał 1 4.5 standard 802.11bgn 4.6 maksymalna przepustowość 144 Mb/s 4.7 rodzaj zabezpieczeń WPA/WPA2 Mixed 4.8 szyfrowanie TKIP+AES 4.9 filtrowanie MAC wyłączone 4.10 bajty wysłane 322823 4.11 bajty odebrane 120569 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2014 Tak też to mam. Wifi niby jest napisane 144. Chyba nie sądzisz że tam nie zaglądałem Jeszcze nie znalazłem urządzenia współpracującego z tą prędkością (N by Orange). Na forum orange.pl też bardzo dużo ludzi na to narzekało. Na forum Orange również dawali rady aby zmienić pasmo, ale prócz zmiany kanału to nic innego tam nie ustawisz. Zmieniasz kanał, jest zwiecha. Nie połączysz się bez restartu urządzenia. Restart trwa 1-2 minuty Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2014 Smartfon wyciąga ponad 30 więc nie jest tak tragicznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2014 U mnie też po wifi szło 30-31, teraz coś się zrypało. Synchro na 45 a ciągnie 20 Ale na razie ważne że działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2015 Jeszcze jak było 30 mbit na wifi był ok. W chwili obecnej ktoś robi ze mnie debila z tym funboxem Oba są piętro niżej. Pentagram podłączony do FunBoxa po LAN... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach