sqquil 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2014 Witajcie, na wstępie zaznaczam, że świeżak ze mnie także bez "hejtu" proszę Ok więc tak : Dla nauki i zabawy wykupiłem sobie VPS'a na którym mam postawionego Binda i skonfigurowaną domenkę. Nie mam tam, żednego cPanelu czy innego panelu do zarządzenia. Wszystko co robię robię z konsoli lub z poprostu na plikach. Teraz chcąc postawić inną usługę na kojenym VPSie i kierując do niej subdomeną nie wiem jak to zrobić. Tyle teorii teraz fakty $TTL 3600 $ORIGIN domena.pl. @ IN SOA ns1.domena.pl. domena.pl. ( 2014061202 9600 4800 2592000 86400) IN NS ns1.domena.pl. IN NS ns2.domena.pl. localhost IN A 127.0.0.1 @ IN A 1.2.3.4 IN MX 10 domena.pl. www IN A 1.2.3.4 mail IN A 1.2.3.4 webmail IN A 1.2.3.4 pl1 IN A Tu adres jak rozumiem 2 VPS'a na którym stoi usługa ? domena.pl. IN TXT "v=spf1 a mx a:domena.pl -all" Pytanie brzmi czy tak zbudowany plik strefy jest ok ? Czy wystarczy, że dodam sobie subdomenkę pl1 i skieruję IP w sekcji IN A ? Wtedy subdomena pl1.domena.pl będize kierowała na ten adres ? Czy na nowym serwerku będę potrzebował również binda ? Znalazłem również kilka podobnych tematów jednak żaden mi nie pomógł. Bardzo proszę o pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2014 Nie musisz stawiać binda na drugim serwerze, musiałbyś jeśli wydelegowałbyś na niego obsługę całej subdomeny np. w taki sposób: p11 IN NS ns3.domena.pl. p11 IN NS ns4.domena.pl. Wpis p11 IN A ip_vps jest ok. Aby skierować także wszystkie subdomeny dla p11 możesz skusić się też o taki wpis: *.p11 IN A ip_vps Przed rekordami IN NS oraz IN MX dodaj sobie jeszcze @. Pamiętaj też o zwiększeniu serial. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sqquil 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2014 Rewelacja ! Dziękuję Ci bardzo za szybką odpowiedź, czyli jeżeli dobrze rozumiem teraz muszę poczekać tylko na rozpropagowanie domenki zanim zacznie ona gadać ? Bo jak narazie pisze, że nie może odnaleźć hosta. Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć co dają znaki @ przed sekcjami IN MX oraz IN NS ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2014 (edytowany) @ zastępuje origin, czyli znaczy to samo co domena.pl. tutaj. Edytowano Grudzień 6, 2014 przez blfr (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach