zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Listopad 29, 2014 Cześć, Potrzebuję VPNa na swoje potrzeby ale mam takie jedno pytanie. Potrzebuję dokładnie coś w tym stylu : adres ip, login i hasło chce się łączyć za pomocą windowsa 7 tutaj : Po podaniu adresu ip klikając Dalej jestem proszony o podanie loginu i hasła aby się połączyć z serwerem VPN, jest wgl. jakaś możliwość aby to zrobić ? Pytałem konsultanta z mintshostu o OpenVPN to mi odpowiedział, że nie ma takiej możliwości i tylko za pomocą zew. programu... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NetMat 107 Zgłoś post Napisano Listopad 29, 2014 Stawiasz pptpd na serwerze i masz dokładnie to co chcesz osiągnąć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Listopad 29, 2014 Wbudowany w windowsa klient VPN obsługuje PPTP, jak podpowiada NetMat, ale ono jest tak dziurawe, że nie ma co się w to pchać w ogóle. Obsługuje też L2TP/IPSec, które z kolei jest raczej mało przystępne w konfiguracji po stronie serwera. Sugerowałbym tak jak konsultant minthostu: skonfigurować OpenVPN-a i doinstalować klienta OpenVPN-a na Windowsie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NetMat 107 Zgłoś post Napisano Listopad 30, 2014 Zależy do czego potrzebny jest mu ten VPN, skoro się pyta o takie rzeczy to domyślam się że wielkiej wiedzy na ten temat nie ma. PPTP skonfigurujesz i uruchomisz w 1-2 min, nie trzeba wielkiej wiedzy aby to zrobić, z L2TP/IPSec/OpenVPN już jest więcej zabawy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robson345 53 Zgłoś post Napisano Listopad 30, 2014 (edytowany) Pytałem konsultanta z mintshostu o OpenVPN to mi odpowiedział, że nie ma takiej możliwości i tylko za pomocą zew. programu... Chyba jakiegoś Andrzeja tam mają i świętują Ja korzystam z OpenVPN do celów prywatnych na maszynie w Mintshoscie. Nawet na stałe doinstalowali tun/tap na maszynie gdzie mam vpsa. Szybka instalacja, ta z linku jest dla ubuntu ale wystarczy znaleźć odpowiednią paczkę dla dystrybucji z jakiej korzystasz i podmienić: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-openvpn-access-server-on-ubuntu-12-04 Pamiętaj że jeśli masz maszynę opartą o openvz musisz poprosić o doinstalowanie tun/tap, bo bez tego serwer nie stanie. No i nie zapomnij o restarcie maszyny po instalacji wszystkiego. Edytowano Listopad 30, 2014 przez robson345 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Listopad 30, 2014 Ale używając klienta wbudowanego w Windows? Windowsa nie mam, ale podejrzewam, że nie. Konsultant dobrze odpowiedział, że potrzebny będzie dodatkowy klient OpenVPN. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robson345 53 Zgłoś post Napisano Listopad 30, 2014 Ale używając klienta wbudowanego w Windows? Windowsa nie mam, ale podejrzewam, że nie. Konsultant dobrze odpowiedział, że potrzebny będzie dodatkowy klient OpenVPN. Faktycznie źle zrozumiałem wypowiedź zoxovsky, skojarzyłem klienta openvpn jako klienta wewnętrznego Sprawdziłem na szybko i przy próbie połączenia z serwerem openvpn poprzez klienta Windowsa i wyskoczył problem z DNS-ami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Listopad 30, 2014 Faktycznie źle zrozumiałem wypowiedź zoxovsky, skojarzyłem klienta openvpn jako klienta wewnętrznego Sprawdziłem na szybko i przy próbie połączenia z serwerem openvpn poprzez klienta Windowsa i wyskoczył problem z DNS-ami. Mi działa jakieś darmowe konto z neta więc najchętniej bym tak to używał bo ja potrzebuję do jednej strony tylko Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Grudzień 2, 2014 Do jednej strony to sobie można proxy postawić na jakimś nginxie, a nie się bawić w vpny . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kori 29 Zgłoś post Napisano Grudzień 2, 2014 ja używam ziproxy, dodatkowo kompresuje dane Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach