sparco 0 Zgłoś post Napisano Listopad 19, 2014 Mam pewien problem z podziałem pasma interfejsu. kilka serwerów mam spiętych w sieć wewnętrzna (eth1) switchem 1G. I.. np kopiuje plik z serwera s1 do s2 - jest ok leci 1G. Ale jak odpale kopiowanie pliku z s1 do s3 to kopiowanie leci 100-300KB/s - pasmo się nie dzieli. Ma ktoś pomysł na to? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Listopad 19, 2014 A jak ma sie dzielić? No to może jakieś HTB? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sparco 0 Zgłoś post Napisano Listopad 19, 2014 Chciał bym uzyskać podział na ilość połączeń, czyli: traffic (1G) / ilość połączeń. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Listopad 19, 2014 Czyli wygląda to tak:Router: R1eth0 interneteth1 lan i połączenie do switcha L2W jednej podsieci spięte w tym switchu L2Serwer1: S1Serwer2: S2Serwer3: S3W momencie transferu z S1 na S2 leci gigabit, jeżeli w tym samym czasie puścisz coś z S1 na S3 to leci b. wolno?Zakłądając właśnie, że serwery są spięte w jedną podsieć to ruch w żadnym wypadku nie powinien lecieć przez router, tylko zapytać go przez ARP do jakiego serwera powinien być kierowany ruch na adres IP X.Więc Twoim problemem jest nie to, że router Ci nie "dzieli" łącza, tylko, że Serwer1 go nie dzieli, co jest dość sensowne bo Linux w standardzie używany jest pfifo_fast, wystarczy więc, że zmienisz standardowy network scheduler na coś co będzie rozdzielać łącze "po równo" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach