Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2014 Jako, że parę dni temu miałem w końcu chwilę czasu wolniejszego, postanowiłem przebudować sieć w domu - aby w końcu jakoś to wyglądało. ISP to Multimedia - pakiet 30/2 Modem MM Arris CM820 Router + WIFI - Ubnt AirRouter z wgranym DD-WRT TP-Link TL-SF1024 MikroTik RB750UP Ubnt ma zajęte 2 porty: 1 - Do niego podłączony jest Acer D255 który pełni rolę serwera multimedialnego, serwera muzyki, radio, punktu pobierania itp. 2 - Do niego podłączony jest Switch TL: 1 - Ubnt 2 - MT MT podłączony jest do nauki - nie pełni w tej chwili żadnej funkcji. Na DD-WRT ustawiony jest openvpn - w ten sposób łącze się z siecią i urządzeniami z zewnątrz. Dodatkowo uruchomiona jest dodatkowa siec wifi dla gości z separacją - tak aby nie mieli dostępu do niczego. Może ktoś pochwali się swoim rozwiązaniem? Jeśli jakieś błędy popełniłem - krytyka mile wskazana. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2014 Po co ci tak duży switch? Fajnie wygląda ale jak ma dużo kabelków wpiętych hehe U mnie jest modernizacja sieci od kilku miesięcy. A to czekam na nowy sprzęt, a to jakaś przeróbka itp. Nie wiem czy na forum nie było mojego starego rozwiązania. Ogólnie funbox orange, switch zarządzalny 100mbit, 2x gigabitowe switche, ripe atlas, jedna płytka mini itx, 2x rack 1u, i pc - wszystko czeka na instalacje i dorzucenie dodatków Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2014 Leżał i się kurzył, a 5 portowy był za mały Po co Ci gigabitowe i aż dwa? Do czego zarządzany wykorzystujesz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2014 (edytowany) Zarządzany głównie do dzielenia konta a gigabitowe to tak jak mówiłeś Leżały i się kurzyły a są chyba 8 portowe to przesył na switchu pomiędzy sprzętami będę miał duży ale na wyjściu sobie ładnie ogranicze na zarządzanym. edit: Dobre rozwiązanie np. przy backupie Edytowano Listopad 12, 2014 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2014 Ekstra. Ja wszystko schowałem w szafie, bo mam po prostu nawalone sprzętu i kabli (modem, router, dysk zewnętrzny i UPS) bez żadnej organizacji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2014 U mnie pół garażu jest zawalone sprzętem Cała sieć jest w garażu, reszta na wyższych piętrach tylko wifi nad czym ubolewam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach