XYS 3 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2014 (edytowany) Witam, Chcę sobie sprawić mini komputer do domu/biura pod NAS, firmową www, ewentualnie jakieś X'y pod Debianem/Ubuntu do neta. Wstępnie wybrałem coś takiego: Athlon 5350 ASRock AM1H-ITX 4 GB RAM 1600 SSD 120 GB HDD 2,5" 500 GB Zasilacz 19V Jakaś tam budka Priorytet to niskie zużycie prądu przy zachowaniu sensownej wydajności. Chyba, że macie jakąś ciekawszą alternatywę? Edytowano Październik 29, 2014 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2014 Witaj,Jak serwer pod usługi, to już bez X'ów Spraw sobie coś małego, na przykład z Atomem D525. Do tego 4 GB pamięci, dyski 2x 500 GB w RAID1 (jeśli ma to robić za firmowego NAS'a). Niskim kosztem uzyskasz cichy i energooszczędny serwer, który bez problemu poradzi sobie z wymienionymi przez Ciebie zadaniami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2014 Jak bez Xów, to może w ogóle mocniejszy router z dyskiem po USB. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
XYS 3 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2014 OK a zakładając, że jednak Xy jakieś będę chciał odpalić bo znudzi mi się itp itd. OS'a na SSD a 2 dyski 1 TB w raidzie na dane? Widziałem testy to platforma w oparciu o 5350 będzie pobierać Chyba, że nie ma sensu takie rozwiązanie to zjeżdżam do Atoma i po temacie.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2014 SSD pod system + RAID1 pod dane ma sens. Oba rozwiązania mają sens zależnie od zastosowań. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2014 rozwiązania oparte o atom 230/330/d525 pobierają zbliżoną ilość prądu do tych opartych na e350/e450 więc celuj w nie - jesli to ma bć bezgłośne i nowe to zainteresuj się płytami q1900 z procesorami j1900 - chyba najlepszy stosunek moc/cena i sam planuje wymiane swojej płytki e45m1-1 deluxe na właśnie coś z serii q1900. w/w płytka z 2gb ram i 3 dyskami hdd ( 1x500 system i 2x1tb pod dane) obecnie zużywa 35W/godzine. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strefapc 69 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2014 Czy te płytki q1900 obsługują raid bo nie mogę tego znaleźć w opisie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2014 Zawsze możesz softraid zrobić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
XYS 3 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2014 Dzięki wszystkim. Padły ciekawe propozycje. Przeanalizuje sobie to dokładnie i dam znać co wybrałem. Gdyby ktoś miał jeszcze coś do dodania chętnie poczytam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2014 Xy wbrew pozorom nie są aż tak zasobożerne, jakiś leciutki interfejs np. LXDE (które polecam) zużywa nie więcej niż 200-300 MB ram, samo LXDE natomiast oscyluje w okolicach 60 MB. Reszta już zależy od aplikacji użytkowych. Poza tym przy 4 GB to nie stanowi jakiegoś większego problemu, a interfejs w pełni wystarcza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
XYS 3 Zgłoś post Napisano Październik 30, 2014 Jednak zdecyduję się chyba na: Asrock Q1900DC-ITX z zasilaniem DC 19V laptopowym, 1*SSD, 2*500 GB 2.5", 4 GB RAM 1.5V so-dimm. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pekus 31 Zgłoś post Napisano Październik 30, 2014 Że się tak głupio spytam... a czym zasilić te 3 dyski 2.5"? Albo np. 2x3.5"? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach