VenoxSkC 1 Zgłoś post Napisano Październik 26, 2014 (edytowany) Witam jakim najprostszym sposobem mogę zainstalować pocztę na vps potrzebne mi 1 konto . Z uwagi na to że nigdy tego nie robiłem proszę o pomoc . Edytowano Październik 26, 2014 przez VenoxSkC (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Październik 26, 2014 To zależy co masz zainstalowane obecnie. Doinstalowanie odpowiednich elementów to nie problem ale nie wiem czy sobie poradzisz. Jeżeli jest to czysty VPS to może pójdź w kierunku jakiegoś darmowego panelu np zpanel. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenoxSkC 1 Zgłoś post Napisano Październik 26, 2014 debian-7.0.32bity.zpanel to raczej centos ;P Apache / phpmyadmin mam już zainstalowane . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Październik 26, 2014 https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-set-up-a-postfix-e-mail-server-with-dovecot Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Październik 26, 2014 Może: http://www.iredmail.org/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenoxSkC 1 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2014 iRedMail owszem szybko i łatwo ale niema wyboru pakietu httpd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2014 To może łatwiej będzie Ci poczte wynieść poza VPS, np do zoho? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenoxSkC 1 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2014 NIe wiem dokładnie na jakiej zasadzie zoho funkcjonuje . Ale potrzebuję to zrobić w ten sposób np mam domene csgo.pl i ta domena kieruje do serwera ts3 oraz do strony www ... A potrzebuję zrobić mail o nazwie np. : info@csgo.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2014 OK, a chcesz też wysyłać maile z tego adresu, czy wystarczy, żebyś mógł odbierać? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenoxSkC 1 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2014 (edytowany) Odbieranie wystarczy . Edytowano Październik 27, 2014 przez VenoxSkC (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2014 (edytowany) To najprościej zrobić tak. Zaloguj się swoim kontem google (gmail) do Malinatora (prawy górny róg), potem dodaj swoją domenę w ustawieniach (settings: znów prawy górny róg) i ustaw automatycznie forwardowanie na swojego gmaila. U swojego registrara dodaj rekord MX wskazujący serwer, który oni podadzą. I tyle, maile automatycznie trafią do Twojej normalnej skrzynki. EDYCJA: E, to chyba jednak nie działa. Można odbierać pocztę, ale nie udało mi się ustawić automatycznego forwardowania. To zostaje Yandex (niżej) i w ograniczonym zakresie Zoho oraz Inbox.eu. Jeśli chcesz, albo będziesz chciał w przyszłości, normalny hosting mail dla swojej domeny, to z prawdziwie darmowych został już chyba tylko Yandex Mail. Panel domeny po rosyjsku, ale z tym mozna sobie poradzić google translate, natomiast webmail już jest dostępny po angielsku. Oczywiście, możesz postawić własny serwer, ale to jest dość złożone i raczej trochę ponad Twoje umiejętności w tej chwili. Zacznij od serwera www (polecam nginx), który jest łatwiejszy w obsłudze i daje bardziej satysfakcjonujące efekty. Edytowano Październik 27, 2014 przez spindritf (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenoxSkC 1 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2014 (edytowany) Inbox.eu skonfigurowałem lecz maile tam nie dochodzą . Your domain uven0xa.pl has been successfully validated. Domain email: Your domain email operates completely. Edytowano Październik 27, 2014 przez VenoxSkC (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2014 No jak nie podasz nazwy domeny ani błędu, który dostajesz, to co możemy powiedzieć? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
VenoxSkC 1 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2014 Błędu żadnego mi nie zwraca . Z o2 i wp nie dochodzą maile . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Październik 27, 2014 (edytowany) Najprościej byłoby chyba kupić jakieś absolutnie najtańsze konto shared www z panelem np. directadmin, ustawić domenę na dnsy tej firmy, i zmodyfikować tylko rekord A dla domeny na IP vps-a. Następnie stworzyć potrzebne konta email. W ten sposób jest już gotowy dns (nie trzeba się męczyć np. z BIND). Do tego najczęściej jest już jakiś panel do poczty (np.roundcube) oraz dostęp IMAP/SMTP. Edytowano Październik 27, 2014 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2014 Najprościej byłoby podać nazwę domeny, żebyśmy mogli zobaczyć, czemu nie działa. Poza tym, nie musi stawiać BINDa (a nawet gdyby musiał stawiać serwer DNS, to przecież nie BINDa), bo pewnie registrar zapewnia taką usługę w cenie rejestracji domeny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach