witek010 0 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2014 Posiadam serwer VPS w ovh.pl o parametrach 1,5 GHz i 1 GB ramu. W godzinach od 8:00 do 9:30 miałem 20 000 odsłon serwisu internetowego i vps w tym czasie zużywał 90-95% ramu i 85-90% cpu, przez co automatycznie się zawieszał i usługa nie była dostępna. Trzeba było zrestartować serwer. Moje pytanie: Czy mam za słabe parametry? Źle skonfigurowany serwer czy może to wina źle napisanego kodu serwisu internetowego? Od czego zacząć szukanie rozwiązania? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
k.kozak 49 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2014 Co generowało największe obciążenie? Apache? Zmieniłeś standardową konfigurację apache? Ta standardowa nie nadaje się do niczego i zalecam ją zmienić jak jeszcze tego nie zrobiłeś. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suspect121 53 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2014 Trudno jest wróżyć z fusów, sprawdź jakie usługi uruchomione na Twoim serwerze generują w tym czasie największe użycie zasobów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2014 Pewnie i ten VPS za słaby, i przydałoby się zoptymalizować tę stronę, serwer www i bazę danych. Co to za strona? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
witek010 0 Zgłoś post Napisano Październik 21, 2014 (edytowany) Trudno jest wróżyć z fusów, sprawdź jakie usługi uruchomione na Twoim serwerze generują w tym czasie największe użycie zasobów. Jak mogę to sprawdzić? Dodam, że mam dostęp tylko przez ssh - nie ma żadnego panelu. Edytowano Październik 21, 2014 przez witek010 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suspect121 53 Zgłoś post Napisano Październik 21, 2014 Wpisz polecenie top i będziesz mógł sprawdzić zarówno użycie procesora jak i pamięci RAM dla poszczególnych procesów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
witek010 0 Zgłoś post Napisano Październik 21, 2014 (edytowany) Wpisz polecenie top i będziesz mógł sprawdzić zarówno użycie procesora jak i pamięci RAM dla poszczególnych procesów. Ok, ale top mi pokazuje tylko w czasie rzeczywistym a jak sprawdzić historię? Interesuje mnie dzień wczorajszy między godziną 8:00-9:00 Edytowano Październik 21, 2014 przez witek010 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Październik 21, 2014 Poczytaj o muninie i cacti Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dentarg 46 Zgłoś post Napisano Październik 21, 2014 Munin i cacti to straszne kombajny. Prościej będzie użyć sar'a. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach