witek010 0 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2014 Cześć, Posiadam serwer na ovh.pl. Jest to VPS. Mam tam użytkownika root, którym się łącze przez ftp i działa dobrze. Chcę teraz dodać nowego użytkownika ftp i wskazać katalog, na który ma mieć dostęp. Jak to zrobić? Robiłem adduser - stworzył się użytkownik. Jak potem nadać mu hasło i katalog, do którego ma mieć dostęp? Czy po tych czynnościach trzeba restartować serwer? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Październik 13, 2014 google.pl -> linux podstawy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2014 Mam tam użytkownika root, którym się łącze przez ftp i działa dobrze. Powaznie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lou. 11 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2014 (edytowany) Nie poważnie, zgrywać cwaniaka na forum każdy potrafi Ciemnogród, zamiast pomóc koledze to jak zwykle wypisywane są głupoty. Chyba przesłanie tego portalu minęło się z celem."Fachowcy za piątaka" Edytowano Październik 13, 2014 przez lou. (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2014 Nie poważnie, zgrywać cwaniaka na forum każdy potrafi Czysta logika podpowiadałaby, by tego nie robić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lou. 11 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2014 No jak kto woli, ja w te klocki dobry nie jestem, ale wiem, że są tutaj tacy, którzy mogli by pomóc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lyca 5 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2014 adduser user1 chown -R user1 lokalizacja do folderu (np /home/user1) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shibby 54 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2014 jw. pod warunkiem, że serwer FTP działa na kontach systemowych a nie np. na bazie mysql. Zadbaj też o to by konfiguracja serwera FTP lokowała użytkownika w jego katalogu domowym. Przykładowo w proftpd jest to opcja: DefaultRoot ~ która to niestety domyślnie jest zakomentowana. Pamiętaj jednak, że dla systemowego roota katalogiem domowym jest /root. Dlatego też włączając tą opcję "zablokujesz" także roota w jego katalogu domowym. No ale tak powinna konfiguracja serwera wyglądać przede wszystkim ze względów bezpieczeństwa. Reasumując podałem ci rozwiązanie ale podałeś zbyt mało informacji odnośnie twojej konfiguracji. Brakuje informacji o tym jakiego serwera FTP używasz oraz skąd brani są użytkownicy (systemowi czy z bazy danych). Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2014 Ja polecam przelecieć wszystkie części poradnika od tego Pana:http://www.blueman.pl/serwer/id928-konfiguracja-serwera-cz1.htmlTo chyba jeden z fajniejszych poradników Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach