Suspect121 53 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2014 Mam pewne pytanie odnośnie iptables i jego modułu hashlimit. Niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie już dłuższy czas, nawet w różnego rodzaju manualach. Otóż w module tym dostępny jest parametr --hashlimit-mode który określa czy limit określony w hashlimit zliczany będzie na podstawie IP czy portu. Parametr ten może przyjmować następującą wartość: --hashlimit-mode dstip,dstport W związku z powyższym nasuwa mi się pytanie jak taki parametr będzie traktowany. Przecinek traktowany jest tutaj jako lub czy i? Limit będzie zliczany oddzielnie dla docelowych IP i docelowych portów czy może limit będzie zliczany łącznie dla docelowego IP z docelowym portem. Czy ktoś testował lub w 100% ma pewność? Chcę aby każdy adres IP z portem był traktowany przez limit jako jedność. Nie chcę by limit obowiązywał na cały docelowy adres IP ale też chcę aby obejmował wszystkie adresy IP w interfejsie w ramach jednej reguły. Jeżeli trudno mnie zrozumieć to postaram się wytłumaczyć jaśniej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach