bryn1u 17 Zgłoś post Napisano Październik 3, 2014 Witam, Chcialbym sie dowiedziec czy jest jakies "obejscie" na zmiane wlasciciela pliku niz uzycie polecenia chown ? Powiedzmy, ze mam plik "test", za pomoca chown zmieniam wlasciciela na wlasciciela o nazwie "edek". chown edek: test Czy jezeli zablokuje mozliwosc uzywania polecenia chown, istnieje jakis sposob, zeby otrzymac ten sam efekt co za pomoca polecenia "chown" ? Z gory dziekuje, Pozdrawiam, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Październik 3, 2014 Uprawnienia za pomocą basha można zmienić jeszcze za pomocą polecenia chgrp, ale blokowanie tego nic nie pomoże, ponieważ tą operacje można wykonać też z jakiekolwiek języka skryptowego np. przez python z wykorzystaniem os.chown. Możesz zablokować jakiekolwiek zmiany w tym pliku za pomocą: chattr +i plik Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bryn1u 17 Zgłoś post Napisano Październik 3, 2014 Tak tez myslalem. Chcialem zrobic taka rzecz, a mianowicie w danym katalogu zabronic uzywania komendy chgrp oraz chown. Probowalem za pomoca Mandatory Access Control pod FreeBSD, ale niestety nie dziala do konca tak jak nalezy, a raczej ja cos zle robie tylko jeszcze nie wiem co. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Październik 3, 2014 A co konkretnie chcesz osiągnąć? Jeśli chcesz ograniczyć dostęp do pliku, to prostu daj własność rootowi, a następnie dopuść konkretnych użytkowników ACL-ami. Jeśli chcesz prościej, to stwórz grupę, która ma mieć dostęp, daj własność root:ta_grupa i pododawaj użytkowników do niej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Spoofy Zgłoś post Napisano Październik 3, 2014 Jest jeszcze setfacl getfacl w paczce acl dającej większe możliwości kontroli uprawnień. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach