adnoxpl 0 Zgłoś post Napisano Październik 3, 2014 (edytowany) Witam Walczę z tym od rana i doprowadza mnie to już do szewskiej pasji.. Na czym polega problem: - chcę wykonywać cronem skrypt php, zakodowany ioncubem - ioncube jest zainstalowany - php -v w konsoli pokazuje: PHP 5.4.4-14+deb7u14 (cli) (built: Aug 21 2014 08:36:44) Copyright (c) 1997-2012 The PHP Group Zend Engine v2.4.0, Copyright (c) 1998-2012 Zend Technologies with the ionCube PHP Loader v4.6.1, Copyright (c) 2002-2014, by ionCube Ltd. - phpinfo też pokazuje, że ioncube jest zainstalowany - skrypt o którym mowa wykonuje się bez problemu gdy wywołam go w przeglądarce - za cholerę nie zadziała gdy próbuję komendą /usr/bin/php5 /home/sciezkadoskryptu/skrypt.php, nawet próbowałem go odpalać lynxem i to samo - próba wywołania /usr/bin/php5 -s pokazuje cały kod skryptu - na serwerze jest nginx i php5-fpm - początkowo konfig z linią zend_extension=/usr/local/ioncube/ioncube_loader_lin_5.4.so miałem w /etc/php5/conf.d/00-ioncube_loader.ini - wywaliłem i spróbowałem przerzucić do php.ini dla cli i fpm - nie pomogło - katalog /usr/local/ioncube i pliki mają chmoda 755 i chowna na root:root Nie mam już pomysłów co z tym zrobić :/ phpinfo: http://148.251.42.36/info.php Edycja: po zmianach zawsze restartuję php5-fpm i nginxa - wystarczy? Edytowano Październik 3, 2014 przez adnoxpl (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk4815 0 Zgłoś post Napisano Październik 3, 2014 Z tego co pamiętam trzeba dodać loader ioncube do konfingu cli: /etc/php5/cli/php.ini zend_extension=/usr/local/ioncube/ioncube_loader_lin_5.4.so Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adnoxpl 0 Zgłoś post Napisano Październik 3, 2014 Z tego co pamiętam trzeba dodać loader ioncube do konfingu cli: /etc/php5/cli/php.ini zend_extension=/usr/local/ioncube/ioncube_loader_lin_5.4.so - początkowo konfig z linią zend_extension=/usr/local/ioncube/ioncube_loader_lin_5.4.so miałem w /etc/php5/conf.d/00-ioncube_loader.ini - wywaliłem i spróbowałem przerzucić do php.ini dla cli i fpm - nie pomogło Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk4815 0 Zgłoś post Napisano Październik 3, 2014 (edytowany) root@cypis:/usr/local# php -v PHP 5.5.9-1ubuntu4.4 (cli) (built: Sep 4 2014 06:56:34) Copyright (c) 1997-2014 The PHP Group Zend Engine v2.5.0, Copyright (c) 1998-2014 Zend Technologies with Zend OPcache v7.0.3, Copyright (c) 1999-2014, by Zend Technologies root@cypis:/usr/local# echo "zend_extension = /usr/local/ioncube/ioncube_loader_lin_5.5.so" >> /etc/php5/fpm/php.ini root@cypis:/usr/local# php /root/error.php Site error: the file <b>/root/error.php</b> requires the ionCube PHP Loader ioncube_loader_lin_5.5.so to be installed by the website operator. If you are the website operator please use the <a href="http://www.ioncube.com/lw/">ionCube Loader Wizard</a> to assist with installation. root@cypis:/usr/local# echo "zend_extension = /usr/local/ioncube/ioncube_loader_lin_5.5.so" >> /etc/php5/cli/php.ini root@cypis:/usr/local# php /root/error.php PHP Warning: main(config.inc.php): failed to open stream: No such file or directory in /root/error.php on line 2 PHP Warning: main(config.inc.php): failed to open stream: No such file or directory in /root/error.php on line 2 Czy napewno masz wszystko dobrze w konfingu ? Czy napewno dodałeś do dobrego konfingu ? @Edit Skrypt czasem nie jest jakoś zabezpieczony ?? Edytowano Październik 3, 2014 przez patryk4815 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adnoxpl 0 Zgłoś post Napisano Październik 3, 2014 Nie wydaje mi się, jest przeznaczony do cyklicznego odpalania, na innym serwerze działa mi ok (cpanel). Z przeglądarki www też odpala.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adnoxpl 0 Zgłoś post Napisano Październik 3, 2014 Wygląda na to, że problem jest w samym pliku który próbuje odpalić. Z jakiegoś powodu include("./functions.inc.php"); nie chce odpalić, mimo że znajduje się w katalogu ze skryptem i ma dobrze ustawione chowny i chmody.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk4815 0 Zgłoś post Napisano Październik 3, 2014 a odpal w taki sposób: cd /home/sciezkadoskryptu/ && /usr/bin/php5 skrypt.php Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adnoxpl 0 Zgłoś post Napisano Październik 3, 2014 a odpal w taki sposób: cd /home/sciezkadoskryptu/ && /usr/bin/php5 skrypt.php Właśnie to zrobiłem, teraz działa. Wygląda na to że albo coś jest skopane w skrypcie albo z moimi ustawieniami php bo z poziomu www nie ma problemów.. Pół dnia w d... przez coś takiego.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach