HaPe 242 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2014 Witam, czy zalecane jest tworzenie dla adresów MX wpisów glue? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2014 Też jestem zainteresowany, czy ktoś używa rekordów glue innych niż pod NS-y. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2014 Spotkałem się ze stwierdzeniem, że pod hostname też się powinno, ale to tylko przypuszczenia. Niech ktoś obeznany się wypowie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2014 (edytowany) Osobiście nie widzę żadnego sensu definiowania innych rekordów przez GLUE. Edytowano Wrzesień 28, 2014 przez malu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotr GRD 608 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2014 (edytowany) To wydaje mi się bez znaczenia, dopóki poprawnie działają zdefiniowane jako autorytatywne dla danej domeny serwery nazw. A gdy zdarzy się, że nie... Zastanawiam się, czy jakieś autorytatywne dla ccTLD lub gTLD serwery nazw (np. a-dns.pl czy a.gtld-servers.net, bo to na tym polega "glue", że te rekordy zostają umieszczone bezpośrednio na nich) w ogóle te rekordy zwrócą w odpowiedzi na jakiekolwiek zapytanie. Z reguły zwracają tylko NSy dla domeny i A/AAAA (jeśli są znane, jeśli istnieje "glue") dla tych wymienionych NSów. Choć zastrzegam, że mogę jakiegoś drobiazgu w całym systemie nie dostrzegać, kiedy to jakiś klient jednak uzyskuje i wykorzystuje takie rekordy od serwerów autorytatywnych dla "com" czy "pl" itp., ale nie wydaje mi się, zasada działania systemu DNS, kolejność wysyłania zapytań o "com", "example.com", "subdomain.example.com" raczej to wyklucza. edycja: Jak ktoś ma możliwość i chce, to niech stworzy takie wpisy dla swojej domeny głównej i dla jakichś dodatkowych subdomen w niej, zobaczymy, potestujemy w praktyce jak to będzie działać. ; ) Edytowano Wrzesień 28, 2014 przez Piotr GRD (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach