Joe 0 Zgłoś post Napisano Listopad 27, 2004 Hej! Przeglądałem trochę wątki na forum ale nie znalazłem żadnych konkretów o choopa.com - tu i ówdzie jest jakaś wzmianka, że mają dobre i niezawodne serwery, ale to wszystko ,co można wyciągnąć z waszych komentarzy. Interesuje mnie serwer Basic: FreeBSD Operating System Celeron 2.4 Ghz 512 MB RAM 40 GB HD 1500 GB Transfer $0.75/overage $225/month tylko bym dodał więcej RAM i większy dysk. Ale to w sumie nie ważne, bo chciałem o czymś innym mówić W ich ofercie jest napisane: +24x7x365 fully managed support ( at your request ) i nie wiem jak to mam rozumieć. Na administrowaniu serwerem znam się średnio - tzn. zrobię wszystko to, co potrzebuje - czyli jakaś konf. apache, instalacja modułów, i tego typu rzeczy, martwię się tylko o aktualizację softu - taką gruntowną, bo wiadomo, co jakiś czas wychodzą poprawki, na bieżąco łata się jakieś dziury, etc. Czy zatem nawiązując do powyższego cytatu - choopa na moje życzenie będzie sie tym samo zajmowało ? I już zupełnie na koniec - może są jakieś alternatywy do choopa (np.w PL albo gdzieś w EU) ? sprzęt jak wyżej, transfer również, na serwerze będzie tylko jeden serwis i skrzynki mailowe, mogę przeznaczyć max z 400$ miesięcznie ( w abo wliczona opieka nad serwerem na zasadach j.w. - czyli ze strony admina - aktualizacja na bieżąco softu, instalacja łatek, etc.). Uff, rozpisałem się ) pozdrowienia! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ece 0 Zgłoś post Napisano Listopad 27, 2004 Tak szczerze mowiac, to za $400 mozna po prostu wziac serwer i placic administratorowi, ktory bedzie czuwal nad aktualizacja i bezpieczenstwem serwera Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Joe 0 Zgłoś post Napisano Listopad 27, 2004 nie rozumiem. Chodzi ci o to, aby kupic serwer i dac go do kolokacji ? obawiam sie, że koszt łącza i kolokacji może być wyższy niż te 400$, do tego jeszcze kasa dla admina... ale mogę sie mylić, rozwiń swoją myśl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ece 0 Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2004 Z tego co napisales wnioskuje, ze szukasz serwera dedykowanego z opieka techniczna. Aktualizacje, naprawa ew. usterek etc. Wstepnie z tego co czytalem na choopa.com, oferuja oni cos takiego, chociaz ja bym po prostu wszedl na live chat, albo wyslal maila do nich. Mozesz wziac na przyklad serwer w theplanet.com za $200 (przykladowo), a za $200 miesiecznie to na pewno znajdziesz kogos, kto sie tym zaopiekuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Joe 0 Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2004 tak, z podstawową opieką techniczną (tak, aby na początku skonfigurowali całość , a następnie na bieżąco instalowali aktualizacje, to wszystko). co do chata - tak chyba będzie najlepiej, bo mam jeszcze mnóstwo pytań dot. ich serwerów w the planet miałem już 2 serwery przez 8 miesięcy, ale po tym, jak mnie potraktowali - już raczej nie skorzystam z ich usług (bez żadnego monitu wyłączyli mi serwery, bo z księgowości zgłoszono im, że zalegam z rachunkiem, co oczywiście nie było prawdą; a wystarczyło przecież zapytać o ów brakującą fakture). Za obsługę płaciłem $300 miesięcznie za oba sprzęty (ta sama platforma). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartos 0 Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2004 skoro ThePlanet Ci nie odpowiada to .... z amerykanskich serwerowni duza popularnoscia wsrod polakow ciesza sie jeszcze EV1 (Atlanta, Tampa) - http://www.ev1servers.net/ i Ezzi (Nowy Jork)- http://www.ezzi.net/ Jesli chodzi o Choopa to Franky lub Koder moga Ci cos o nich powiedziec bo chyba jako jedyni korzystaja z ich uslug. a jesli chodzi o europe to przedewszystkim polecam niemieckie datacenter PlusServer - http://plusserver.de Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Joe 0 Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2004 o, dzięki, przejrze ich oferty natomiast ten PlusServer - wygląda świetnie, serwer w EU, pingi na poziomie 57 ms (the planet: 155 ms). Wiesz może czy można się z nimi dogadać w jakimś ludzkim języku ? (czyt. np. angielskim ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartos 0 Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2004 o, dzięki, przejrze ich oferty natomiast ten PlusServer - wygląda świetnie, serwer w EU, pingi na poziomie 57 ms (the planet: 155 ms). Wiesz może czy można się z nimi dogadać w jakimś ludzkim języku ? (czyt. np. angielskim ) podobno bez problemu mozna dogadac sie po angielsku a ich oferta od dawna mnie zastanawia (a teraz nawet jeszcze bardziej bo euro w ostatnim czasie spadlo z 4,7 na 4,2 zl ) wiecej o PlusServer mozesz sie dowiedziec chocby z http://www.e9.pl/ (to firma polsko-niemiecka zajmujaca sie hostigniem, ktora swoje serwery wlasnie u nich trzyma) dla mnie mankamentami PlusServer jest to, ze jako system operacyjny maja tylko i wylacznie SuSe (a nie np. RedHata czy Debiana) oraz to, ze nie maja cPanelu - a wielu moich klientow nie wyobraza sobie zycia bez cPanela. No i jeszcze to, ze nie maja w serwerach DRACCard - ale pozatym to ich oferta jest super a i serwerownia tez niczego sobie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
koder 0 Zgłoś post Napisano Listopad 29, 2004 Wracając do topicu... Co do Choopa mam trochę mieszane uczucia. + świetne łącza (np. www.activ.pl na tym chodzi), + support (zdalne rączki) odpowiadają błyskawicznie, + można konkretny model sprzętu wybrać, + dość elastyczni, + niezły stosunek cena/jakość, - na maszynę można czekać nawet dwa tygodnie (ale my używamy dość szczególnego sprzętu, nie mają takiego u siebie na stronie), - zdarzają im się pomyłki (nic poważnego, jednak czasami denerwujące) - support nieszczególnie "siedzi" w linuxach, [/color] Niestety, nie korzystamy tam z "managed server", więc na temat tej usługi nie mogę się wypowiedzieć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach