Dawid Sobieraj 1 Zgłoś post Napisano Wrzesień 26, 2014 Hej, mam specyficzny problem, potrzebuje ustawić rev DNS dla ipv6 ( problem z wysyłaniem wiadomości do pewnego klienta) nie mogę jednak tego zrobić, dodałem rekord AAA , ping leci wszystko oki ale rev DNS ustawić, nie mam pojęcia... Usłogodawca : ovh ... Rady? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Wrzesień 26, 2014 Kiedy ustawiłeś rekord ipv6? OHV sprawdza czy taki rekord istnieje i czasem potrzebuje czasu. Również niektóre usługi nie dopuszczają takie zmiany a jedynie na ipv4. Co sprawia wyświetlenie odpowiedniego komunikatu. Kwestię propagacji zmian możesz sprawdzić tu: https://www.whatsmydns.net/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Wrzesień 26, 2014 Ale ustawiłeś revDNS? W panelu OVH jest do tego okienko. Tam wpisujesz hosta, jakiego chcesz mieć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dawid Sobieraj 1 Zgłoś post Napisano Wrzesień 26, 2014 Zmieniłem to 2 dni temu, w revDNS ustawiony jest dokładnie ten reverse DNS jaki chce, dla tego adresu mam ustawiony rekord A i AAA ( o ile po ipv4 wszystko idzie, to ipv6 nie ) , ( rekord AAA dodałem 2 dni temu ), Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Wrzesień 26, 2014 A możesz podać adres? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2014 Sprawdź sobie na jakimś serwerze obsługującym IPV6 czy poprawnie wykrywa revDNS dla danego adresu IP. Przykład: root@archi:~# host -6 2001:4860:4860::8888 8.8.8.8.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.6.8.4.0.6.8.4.1.0.0.2.ip6.arpa domain name pointer google-public-dns-a.google.com. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dawid Sobieraj 1 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2014 host serwer2.grupa-abs.plserwer2.grupa-abs.pl has address 37.59.53.165serwer2.grupa-abs.pl has IPv6 address 2001:41d0:8:70a5::1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2014 Do pełnej analizy problemu potrzeba logów serwera pocztowego, nazwę domeny nadawcy i jej konfigurację. Np. Dla domeny grupa-abs.pl rekord MX mail.grupa-abs.pl. , 87.98.X.X nie posiada reverse dnsa, co może powodować odrzucanie poczty przez nie które serwery pocztowe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2014 serwer2.grupa-abs.pl has IPv6 address 2001:41d0:8:70a5::1 Jeśli ustawiłeś na pewno rDNS, to zostaje tylko ticketa w OVH założyć. Możesz jeszcze screenshota pokazać ustawienia rdns w panelu dla pewności. 87.98.X.X nie posiada reverse dnsa, co może powodować odrzucanie poczty przez nie które serwery pocztowe. Dobra, ale nie o tym jest wątek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2014 Dobra, ale nie o tym jest wątek. Offtopic: Jeżeli jedziesz do mechanika i naprawia Tobie samochód, przykręca koło na 3 śruby zamiast 4, to jedziesz takim samochodem, bo przecież brak jednej śruby nie był przedmiotem naprawy. Oczywiście podejmujesz pewne ryzyko w tej sytuacji. Uważam, że warto zwrócić uwagę na pewne nie dostatki i tak ostatecznie użytkownik decyduje co z tym zrobi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dawid Sobieraj 1 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2014 Serwerem mailowym dla mail.grupa-abs.pl jest serwer3.grupa-abs.pl ( posiada revDNS ) i to z niego wychodzą emaile, rDNS jest ustawiony dla ipv4, bo tylko tyle moge zrobić w panelu ovh, chyba ze powodem jest kimsufi:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2014 Jeśli Kimsufi to napisz u nich na forum. Powinno się dać ustawić rDNS dla jednego adresu z /64. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2014 (edytowany) Moim skromnym zdaniem coś masz źle z rekordem mx dla domeny mail.grupa-abs.pl nie istnieje. Rozumiem, że rozsyłasz pocztę z domeny mail.grupa-abs.pl za pomocą serwera serwer3.grupa-abs.pl. Wtedy powinienieś mieć w domenie grupa-abs.pl rekord mx: mail.grupa-abs.pl. MX 10 serwer3.grupa-abs.pl. serwer3.grupa-abs.pl. A 37.187.78.228 dig mx mail.grupa-abs.pl ; <<>> DiG 9.8.4-rpz2+rl005.12-P1 <<>> mx mail.grupa-abs.pl ;; global options: +cmd ;; Got answer: ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 61587 ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0 ;; QUESTION SECTION: ;mail.grupa-abs.pl. IN MX ;; AUTHORITY SECTION: grupa-abs.pl. 10397 IN SOA fred.ns.cloudflare.com. dns.cloudflare.com. 2016330216 10000 2400 604800 3600 Troszkę się pogubiłem co skąd ma być wysyłane. Pisz na PM z jakich domen przez jaki serwer pocztowy chcesz wysyłać, bo oprócz reversedns, ważne są też rekordy MX dla domen. EDIT: W nowych kimsufi jest tylko jeden adres ipv6, w starszej ofercie były bloki /64. Edytowano Wrzesień 27, 2014 przez mmmm21 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2014 Ja mam w starej ofercie Kebaba, ale jestem przekonany, że w nowych też routują /64, tylko nic nie mówią i nie pozwalają dla pozostałych adresach ustawić rdns. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dawid Sobieraj 1 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2014 @ mmmm21 PM poszedł, @spindritf , to ta wersja z starej oferty, wisi już dobry czas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach