kondzixd 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2014 Witam. Raczkuję w tym i potrzebuję małej pomocy. Ma ktoś może jakiś poradnik jak wszystko zrobić aby używać kluczy do logowania za pomocą SSH, oraz jak zablokować wszelkie inne metody logowania np. poprzez zwykłe hasło. System Linux - Debian 6.0 Dzięki za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2014 Logowanie po kluczach jest pewnie domyślnie dopuszczone. Wystarczy, ze wgrasz swój klucz publiczny do ~/.ssh/authorized_keys i będzie śmigać. Jak już sprawdzisz, że możesz się zalogować używając klucza (ważne), to potem tylko blokujesz inne metody przez zmianę w sshd_config (/etc/ssh/sshd_config): PubkeyAuthentication yes ChallengeResponseAuthentication no PasswordAuthentication no i ewentualnie PermitRootLogin without-password ale to ostatnie działa tylko w dość świeżych wersjach ssh. Oczywiście, znajdujesz linijki i zmieniasz na no albo yes odpowiednio, a dopisujesz tylko jeśli ich nie ma. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kondzixd 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2014 Dzięki, dałbym plusa ale mam za mało postów. Możesz mi też wytłumaczyć jak dodać klucz prywatny do np. putty żebym zalogował się za jego pomocą oraz gdy loguje się poprzez te klucze dostaje uprawnienia root? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2014 Możesz się kluczem zalogować bezpośrednio na konto roota, jeśli swój klucz publicznych dodasz do /root/.ssh/authorized_keys. Niektórzy odradzają, ale imho jest to na tyle wygodne, że przy prywatnym serwerze nie ma co przesadzać z ostrożnością. Z putty, niestety, nie pomogę, bo nie używam. Musisz pogooglać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SanKen 63 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2014 A jeszcze mam ja pytanie czy zablokowanie logowania przez hasło do ssh, działa tylko przez openssh-server. A lokalnie można korzystać z hasła ? http://it.xn--wicek-k0a.pl/logowanie-ssh-przez-putty-bez-podawania-hasla.html - pomoc dla autora. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2014 W puttym dla danego połaczenia masz w opcjach Connection/SSH/Auth i tam dodajesz klucz prywatny, który jest używany do połączenia. W hostname przed hostem dodajesz użytkownika + @ np. root@xxx.yyy.zzz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach