WebHostman 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 15, 2014 WItam wszystkich, chciałbym utworzyć serwis z materiałami wideo. Użytkownicy będa nadsyłać różne materiały video np. materiał szkoleniowe a admin będzie zamieszczał je na stronie internetowej. Pytanie jak z formatami video ? Czy jest jakiś złoty środek, który sprawi że nie będzie problemów z odtwarzaniem video później na stronie www? Czy ktoś kiedyś coś podobnego robił? HTML5 i <video> załatwi sprawę? Z góry dziękuje za sugestie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2014 Polecam .mp4. Działa na mobilnych i działa jako html5 video. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jacker 6 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2014 (edytowany) Zobacz też http://blog.zencoder.com/2013/09/13/what-formats-do-i-need-for-html5-video/ Edytowano Wrzesień 21, 2014 przez Jacker (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WebHostman 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2014 Dzieki za info , ktos jeszcze cos moze dodac ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PrecelusMaximus 53 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2014 Internet Explorer 9+, Firefox, Opera, Chrome, and Safari support the <video> element. Stare przeglądarki nie ogarną tagu video, z mobilnymi też różnie bywa, chociaż te aktualizowane będzie bez problemy trybić. Tutaj dokładna tabelka: http://caniuse.com/#feat=video Nie wiem jaki masz kontent, jak świadomy to nie ma problemu, jeśli jednak jakiś mało zaawansowany i nadal posiada Windowsa XP/Viste oraz IE 7/8 to taka lekka lipa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Stitch88 0 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2014 Nie możesz robić tego jakoś przez YouTube? Mobile by nie miał problemu z odtwarzaniem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2014 Nie wiem jaki masz kontent, jak świadomy to nie ma problemu, jeśli jednak jakiś mało zaawansowany i nadal posiada Windowsa XP/Viste oraz IE 7/8 to taka lekka lipa. To już nim nie warto się absolutnie przejmować. IE8 to już marginalny procent, ale IE7 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PrecelusMaximus 53 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2014 To już nim nie warto się absolutnie przejmować. IE8 to już marginalny procent, ale IE7 Ostatnio klient do mnie dzwonił że na jego kompie strona pod bootstrapem źle wygląda... Oczywiście sprawdzał na wszystkich komputerach u siebie w pracy. Zgadnij jaka była przyczyna. Po godzinnym tłumaczeniu i udanej próbie przekonania do instalacji FF, przepraszał mnie i nakazał wszystkim pracownikom to zrobić. Chyba mogę być dumny że udało mi się nawrócić niewiernych :-) Niestety ten syf będzie tak długo aż sam M$ jakoś nie zablokuje (marzenie) <IE9 - oczywiście żart. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2014 @Precelus - rozwiązanie? Nie wspierać Myśmy to gówno od września olali, o ile wzrosła radość z wdrożeń frontendu. IE9 można już uznać za quasi nowoczesną przeglądarkę. Od IE10 jest już prawie ok. Ehh, pamiętam czasy kiedy wyszła 7, a potem 8 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GyniO 10 Zgłoś post Napisano Październik 14, 2014 (edytowany) http://jplayer.org/ Platforms and Browsers Windows: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera Windows (legacy): IE6, IE7, IE8, IE9, IE10, IE11 OSX: Safari, Firefox, Chrome, Opera iOS: Mobile Safari: iPad, iPhone, iPod Touch Android: Android 2.3 Browser Blackberry: OS 7 Phone Browser, PlayBook Browser full browser support on Firefox, Chrome, Opera, Safari, IE6, IE7, IE8, IE9 betafull IOS and Android support Media Support HTML5: mp3, mp4 (AAC/H.264), ogg (Vorbis/Theora), webm (Vorbis/VP8), wav Flash: mp3, mp4 (AAC/H.264), rtmp, flv @PrecelusMaximus - wystarczy w umowie zaznaczyć, że strona będzie działać od IE9+ lub IE9 do IE10 ( wersji na stan "DATA") zdarza się tak, że klient po pół roku się odzywa, że coś mu nie działa na stronie na najnowszej wersji przeglądarki ( tutaj akurat problem z CKEditorem, który w nowszych wersjach czegoś nie ogarniał - jak robiłeś stronę to tego nie uwzględniałeś bo skąd miałeś to wiedzieć ) Edytowano Październik 14, 2014 przez GyniO (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach