HaPe 242 Zgłoś post Napisano Wrzesień 8, 2014 Witam, zamawiając certyfikat PositiveSSL dostałem kilka plików CA: Pierwszy z nich dodałem do pliku crt i SSL działa prawidłowo. Kiedy zachodzi potrzeba skorzystania z pozostałych? Czy można apache lub nginx wkleić gdzieś zbiorowo popularne CA, aby nie było potrzeby doklejania ich do pliku crt? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NetDC.pl 27 Zgłoś post Napisano Wrzesień 8, 2014 Zapewne chodzi o certyfikaty pośrednie- należy je wszystkie wdrożyć celem osiągnięcia kompletnego łańcucha. Polecam po wdrożeniu zrobić test np. za pomocą https://www.digicert.com/help/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Wrzesień 8, 2014 Dzięki, a czy Apachowi lub Nginx można w globalnym configu wskazać te certyfikaty CA, aby nie było potrzeby doklejania ich do każdemu pliku z certyfikatem? Lepiej jest dla każdej z domen stosować odrębny klucz prywatny czy lepiej trzymać się zasady, że jeden klucz prywatny do ssli na każdy z serwerów? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NetDC.pl 27 Zgłoś post Napisano Wrzesień 9, 2014 Certyfikaty pośrednie oraz certyfikat wystawcy należy wrzucić do jednego pliku i tak przygotowany ładować. Odnosząc się o drugiego zapytania- definitywnie każdy certyfikat SSL winien być generowany dla indywidualnego klucza prywatnego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Wrzesień 9, 2014 Tylko swój certyfikat i pośrednie. Certyfikat CA przeglądarka/system i tak musi mieć, więc szkoda czasu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Wrzesień 9, 2014 Jeszcze w kwestii ca bundle, czy dla każdego z wystawców certyfikatu muszę mieć odrębny plik czy do jednego pliku mogę mieć wklejone ca od Geotrust, Comodo? Spotkałem się kiedyś ze stwierdzeniem od kogoś, że pliki ca bundle należy umieszczać w pliku z certyfikatem. Będzie to działało czy jest to błąd kardynalny i do tego celu w apache stosujemy wyłącznie SSLCACertificateFile? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maniektme 99 Zgłoś post Napisano Wrzesień 10, 2014 Ja stosuję taką taktykę i nie spotkałem się z kłopotami z łańcuchem certyfikatów: SSLCertificateFile /katalog/.ssl/certyfikatdladomeny.crt SSLCertificateKeyFile /katalog/.ssl/kluczprywatny.key SSLCACertificateFile /katalog/.ssl/certyfikatypośrednie.crt Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 11, 2014 Do konfigurowania pliku z bundle służy w Apache dyrektywa SSLCertificateChainFile. SSLCACertificateFile jest używane tylko w klienckiej autoryzacji SSL i definiuje (z grubsza) zaufanych wystawców certyfikatów klienckich (aka jeżeli klient zweryfikuje się certyfikatem podpisanym przez jedno z tych CA to go wpuści). PS: ChainFile może zawierać sklejkę certyfikatów Geotrust, Comodo i innych i być wspólny (w sensie - każdy vhost ma dyrektywę ...ChainFile kierującą na ten sam plik). Problem tylko taki, że ten bundle jest wysyłane klientowi co żądanie, więc zbytni zlepek spowoduje, że może to działać wolno Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Wrzesień 12, 2014 Czyli kiedy w praktyce stosujemy dyrektywę SSLCACertificateFile ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach