Czarekplpl 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2014 Witam. Postfix nie wysyła poczty na zewnątrz. Może ktoś przejrzy moją konfiguracje i znajdzie błędy bo mnie po 2 dniach już ręce i nogi opadają. Maillog: Sep 6 20:13:16 iZ23adihnzwZ postfix/smtpd[27504]: Anonymous TLS connection established from unknown[119.9.85.21]: TLSv1.2 with cipher DHE-RSA-AES128-SHA (128/128 bits) Sep 6 20:13:17 iZ23adihnzwZ postfix/smtpd[27504]: 1D19AFCC7C: client=unknown[119.9.85.21], sasl_method=PLAIN, sasl_username=jacky Sep 6 20:13:17 iZ23adihnzwZ postfix/cleanup[27508]: 1D19AFCC7C: message-id=<540AFA51.2060609@1cdeli.com.cn> Sep 6 20:13:17 iZ23adihnzwZ postfix/qmgr[27027]: 1D19AFCC7C: from=<jacky@1cdeli.com.cn>, size=659, nrcpt=1 (queue active) Sep 6 20:13:17 iZ23adihnzwZ postfix/smtp[27509]: fatal: unexpected command-line argument: unix Sep 6 20:13:17 iZ23adihnzwZ postfix/smtpd[27504]: disconnect from unknown[119.9.85.21] Sep 6 20:13:18 iZ23adihnzwZ postfix/qmgr[27027]: warning: private/smtp socket: malformed response Sep 6 20:13:18 iZ23adihnzwZ postfix/master[27024]: warning: process /usr/libexec/postfix/smtp pid 27509 exit status 1 Sep 6 20:13:18 iZ23adihnzwZ postfix/master[27024]: warning: /usr/libexec/postfix/smtp: bad command startup -- throttling Sep 6 20:13:18 iZ23adihnzwZ postfix/error[27511]: 1D19AFCC7C: to=<unplcn@gmail.com>, relay=none, delay=1.3, delays=0.25/1/0/0.01, dsn=4.3.0, status=deferred (mail transport unavailable) Postconf -n alias_database = hash:/etc/aliases alias_maps = hash:/etc/aliases broken_sasl_auth_clients = yes command_directory = /usr/sbin config_directory = /etc/postfix daemon_directory = /usr/libexec/postfix data_directory = /var/lib/postfix debug_peer_level = 2 home_mailbox = Maildir/ html_directory = no inet_interfaces = all inet_protocols = all mail_owner = postfix mail_spool_directory = /home/ mailbox_size_limit = 0 mailq_path = /usr/bin/mailq.postfix manpage_directory = /usr/share/man message_size_limit = 10240000 mydestination = $myhostname, localhost.$mydomain, localhost, $mydomain mydomain = 1cdeli.com.cn myhostname = kukuniek mynetworks = 192.168.0.0/24, 127.0.0.0/8 myorigin = $mydomain newaliases_path = /usr/bin/newaliases.postfix queue_directory = /var/spool/postfix readme_directory = /usr/share/doc/postfix-2.6.6/README_FILES sample_directory = /usr/share/doc/postfix-2.6.6/samples sendmail_path = /usr/sbin/sendmail.postfix setgid_group = postdrop smtp_helo_name = $myhostname smtp_tls_note_starttls_offer = yes smtp_tls_security_level = may smtp_tls_session_cache_database = btree:${queue_directory}/smtp_scache smtp_use_tls = yes smtpd_banner = ESMTP on $myhostname ! smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_unauth_destination, reject_non_fqdn_recipient smtpd_sasl_auth_enable = yes smtpd_sasl_authenticated_header = yes smtpd_sasl_local_domain = 1cdeli.com.cn smtpd_sasl_path = private/auth smtpd_sasl_security_options = noanonymous smtpd_sasl_type = dovecot smtpd_tls_CAfile = /etc/ssl/certs/ca-bundle.crt smtpd_tls_auth_only = no smtpd_tls_cert_file = /etc/ssl/certs/postfix.pem smtpd_tls_key_file = /etc/ssl/private/postfix.pem smtpd_tls_loglevel = 1 smtpd_tls_received_header = yes smtpd_tls_security_level = may smtpd_tls_session_cache_database = btree:${queue_directory}/smtpd_scache smtpd_tls_session_cache_timeout = 3600s smtpd_use_tls = yes tls_random_source = dev:/dev/urandom unknown_local_recipient_reject_code = 550 master.cf # Postfix master process configuration file. For details on the format # of the file, see the master(5) manual page (command: "man 5 master"). # # Do not forget to execute "postfix reload" after editing this file. # # ========================================================================== # service type private unpriv chroot wakeup maxproc command + args # (yes) (yes) (yes) (never) (100) # ========================================================================== smtp inet n - n - - smtpd -v submission inet n - n - - smtpd # -o syslog_name=postfix/submission -o smtpd_enforce_tls=no -o smtpd_tls_security_level=encrypt -o smtpd_sasl_auth_enable=yes # -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject # -o smtpd_sasl_tls_security_options=noanonymous # -o milter_macro_daemon_name=ORIGINATING smtps inet n - n - - smtpd -o smtpd_tls_wrappermode=yes -o smtpd_sasl_auth_enable=yes -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject # -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject_unauth_destination,reject # -o smtpd_sasl_security_options=noanonymous,noplaintext # -o smtpd_sasl_tls_security_options=noanonymous # -o milter_macro_daemon_name=ORIGINATING #628 inet n - n - - qmqpd pickup fifo n - n 60 1 pickup cleanup unix n - n - 0 cleanup qmgr fifo n - n 300 1 qmgr #qmgr fifo n - n 300 1 oqmgr tlsmgr unix - - n 1000? 1 tlsmgr rewrite unix - - n - - trivial-rewrite bounce unix - - n - 0 bounce defer unix - - n - 0 bounce trace unix - - n - 0 bounce verify unix - - n - 1 verify flush unix n - n 1000? 0 flush proxymap unix - - n - - proxymap proxywrite unix - - n - 1 proxymap smtp unix - - n - - smtp # When relaying mail as backup MX, disable fallback_relay to avoid MX loops relay unix - - n - - smtp # -o smtp_fallback_relay= # -o smtp_helo_timeout=5 -o smtp_connect_timeout=5 showq unix n - n - - showq error unix - - n - - error retry unix - - n - - error discard unix - - n - - discard local unix - n n - - local virtual unix - n n - - virtual lmtp unix - - n - - lmtp anvil unix - - n - 1 anvil scache unix - - n - 1 scache # PONIŻEJ WSZYSTKOJEST ZAHASHOWANE. Czy ktoś może pomóc mi to rozwikłać? Bo już straciłem nadzieje, że uda mi się to kiedykowiek skonfigurować poprawnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2014 (edytowany) Brak skonfigurowanego rekordu mx dla domeny 1cdeli.com.cn. Na pierwszy rzut oka nie pełna konfiguracja postfixa. EDIT: Dla mnie osobiście, szybciej i sprawniej jest skonfigurować serwer pocztowy na Debianie niż na Centos-ie, ale to kwestia gustu Edytowano Wrzesień 6, 2014 przez mmmm21 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Czarekplpl 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2014 Z tego co wiem to MX jest chyba ustawiane na koncie domeny. To jest przekierowanie. I to jest zrobione bo na tym serwerze www dziala bez problemu. Mozesz mi powiedziec co brakuje w konfiguracji postfixa. To ze jest cos nie tak to pewnie tylko co??? Co do Debiana to nie mam doswiadczen bo ja wogole mam marne doswiadczenie z liniuxem, ale skoro juz wyladowalem na centos to juz teraz zmieniac system i uczyc sie wszystkiego jeszcze raz to nie mialbym sily. A skoro już masz doswiadczenie. To powiedz mi czy może lepiej przejsc na Ubuntu bo Ubuntu jest w ofercie mojego dostawcy dedyka i w kazdej chwili mozna zmienic. Ja własciwie zaczynam configuracje serwera i narazie wiele tam nie ma ale jest tak ze czym nie rusze to problemy. Chyba nie było aplikacji żeby ją zainstalować i działała ze wszystkim są problemy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2014 dig mx 1cdeli.com.cn ; <<>> DiG 9.8.4-rpz2+rl005.12-P1 <<>> mx 1cdeli.com.cn ;; global options: +cmd ;; Got answer: ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 41817 ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0 ;; QUESTION SECTION: ;1cdeli.com.cn. IN MX ;; AUTHORITY SECTION: 1cdeli.com.cn. 732 IN SOA dns13.hichina.com. admin.hichina.com. 2014072306 43200 900 604800 3600 Brak rekordu mx dla domeny 1cdeli.com.cn. Od tego należałoby zacząć, co konfiguracji postfixa raczej będzie ciężko pomóc bez dostępu do maszyny. Przydałaby się też informacja czy korzystasz z jakiegoś panelu do zarządzania vps/dedykiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Czarekplpl 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2014 1 Czyli jak rozumie musze w panelu domeny ( tam gdzie ją wykupiłem) skonfigurować rekord MX? Zaraz wejde na konto i poszukam gdzie to sie konfiguruje. 2. Korzystam jedynie z putty i mc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach