hultongetty 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2014 Hej, chciałem zmienić motd na swoim VPS do "testowania przeróżnych OSów". Jest na nim najnowsza wersja Debiana. Problem w tym, że w żadnym katalogu nie ma ani pliku motd.tail, ani folderu motd... Nic. Jedyne co znalazłem, to plik motd.dynamic w /var/run/ ale on zmienia się na poprzedni po reboocie maszyny. Co z tym począć? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2014 Zajrzyj do /etc/update-motd.d. Tam masz skrypty kontrolujące motd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hultongetty 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2014 No wlasnie z tym mam problem - nie mam podstawowych katalogów. Żadnego z tych nie ma. No such file Or directory. Nie mam pojęcia jak to w takim wypadku funkcjonuje i gdzie jest upchnięte. Oczywiscie /etc jest, ale nic związanego z motd itp. Po prostu nie ma Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2014 There are two way to display messages one is using issue.net file and second one is using MOTD file. issue.net : Display a banner message before the password login prompt. motd : Display a banner message after the user has logged in. Zajrzyj do /etc/ssh/sshd_config w poszukiwaniu linii Banner /etc/issue.net Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hultongetty 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2014 No jest. Tylko co z tego? Jak mam przestawić banner na MOTD? :v Domyślam się, ale mnie oświećcie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2014 Co się stanie jak utworzysz motd w /etc, ginie po restarcie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hultongetty 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2014 A to dziwota. Plik motd tylko nie pokazuje się na liście (dir). Można go zedytowsć (już nawet istniał) i wszystko działa... Po prostu nie był widoczny.. A to ciekawe. No nic :v Dzięki wszystkim za pomoc! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach