europrezes 3 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2006 Witam Jak wiadomo, w przypadku domen polskich, nie ma jednoznacznej odpowiedzi we whois, kiedy kończy się ostatni dzień takiej domeny. Jako że specjalizuję się bardzej w domenach globalnych, mam pytanie o polskie: czy patrząc we whois powinienem zwracać uwagę na datę ostatniej modyfikacji, czy na datę pierwszej rejestracji (plus X lat razy 365 dni - czyli np. 9 wrz 2001 = domena kończy się 9 wrz 2006)? Wiem, że o to już pytano ale dla pewności: po jakim czasie domena staje się wolna, jeśli user jej nie przedłuży? Przykład: domena rejestrowana 1 wrz 2005. Czy w takim razie od 1 wrz 2006 abonent nie będzie mógł jej już przedłużyć? I z jaką datą wróci ona do puli wolnych? Będę wdzięczny za info, pozdrawiam po dłuższej przerwie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ona 0 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2006 Witam Jak wiadomo, w przypadku domen polskich, nie ma jednoznacznej odpowiedzi we whois, kiedy kończy się ostatni dzień takiej domeny. Jako że specjalizuję się bardzej w domenach globalnych, mam pytanie o polskie: czy patrząc we whois powinienem zwracać uwagę na datę ostatniej modyfikacji, czy na datę pierwszej rejestracji (plus X lat razy 365 dni - czyli np. 9 wrz 2001 = domena kończy się 9 wrz 2006)? Wiem, że o to już pytano ale dla pewności: po jakim czasie domena staje się wolna, jeśli user jej nie przedłuży? Przykład: domena rejestrowana 1 wrz 2005. Czy w takim razie od 1 wrz 2006 abonent nie będzie mógł jej już przedłużyć? I z jaką datą wróci ona do puli wolnych? Będę wdzięczny za info, pozdrawiam po dłuższej przerwie. Witam Abonament domen polskich liczony jest od daty rejestracji czyli jeśli w whois pojawia się data rejestracji 01.01.2006 domena, w przypadku nieopłacenia, wyłączana jest 01.01.2007. Właściciel ma jeszcze 2 tygodnie na opłacenie faktury, po tym terminie jeśli nie opłaci przez kolejny tydzień jest jeszcze zablokowana i w sumie po trzech tygodniach można ją zarejestrować. Dotyczy to wszystkich domen obsługiwanych przez partnerów Nasku (home.pl itp). Jeśli domena jest nadal obsługiwana bezpośrednio przez Nask (są to już nieliczne domeny i można to sprawdzić w whois) jest trochę inaczej. Nask w dniu rejestracji domeny wystawia fakturę i tak co rok więc tego dnia nie wyłącza domeny ale niestety nie wiem dokładnie jak wyglądają terminy ustalone przez Nask. Z tego co zaobserwowałam i można znaleźć w necie widać, że bywa różnie i nigdy nie można mieć pewności jak to będzie wyglądało. Pozdrawiam:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
europrezes 3 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2006 dzieki za rzeczową wypowiedź! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach