mat94 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2014 (edytowany) Witam, Posiadam dedyka z Linuxem (Debian 7) Mam problem z uprawnieniami w linuxie. Wyłączyłem konto root, wcześniej tworząc nowe konto na które mogę sie zalogować bez problemów. Wszystko wykonuję z poleceniem "sudo" chodzi o komendy. Gdy łącze się programem WinSCP i chce np. usunąć katalog /home/test to wyskakuje: Brak dostępu.Kod błędu: 3Komunikat błędu serwera: Permission deniedŻądany kod: 11 Poprostu nie mam uprawnień, jedynie co mogę robić to przegladać katalogi. Wie ktoś jak mam zrobić, abym mógł tworzyć, usuwać katalogi z programu WinSCP? Edytowano Sierpień 21, 2014 przez mat94 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Syndrom 95 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2014 http://winscp.net/eng/docs/faq_su Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mat94 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2014 Dodałem to: yourusername ALL=NOPASSWD: ALL yourusername ALL=NOPASSWD: /bin/sftp-server Ale nadal nie działa. Jeśli ktoś może pomóc bede wdzięczny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Paweł Spychalski 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2014 (edytowany) Może użytkownik nie znajduje się w grupie sudoers? Jeżeli zablokowałeś roota z zewnątrz, to tak jak napisał @Syndrom, spróbuj już po zalogowaniu prze logować się na root-a. Te dwie warstwy dostępu poprzez hasła to już coś. Edytowano Sierpień 22, 2014 przez Paweł Spychalski (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mat94 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2014 Ja grupy sudoers nie mam stworzonej. Chce tylko, abym miał uprawnienia do usuwania, edytowania plików w programie WinSCP. Oczywiście jak włącze konto root to wszystko bedzie działać, ale nie chce korzystać z konta root. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Syndrom 95 Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2014 Zmiana w sshd_config zrobiona ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WireBoot 3 Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2014 może go zbyt banalne, ale sprawdź sudo su i teraz wykonuj operacje wcześniej wykonywałeś zapewne sudo komenda.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2014 Jak można pisać sudo su . sudo -i, proszę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mat94 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2014 "Zmiana w sshd_config zrobiona ?" tak "może go zbyt banalne, ale sprawdź sudo su i teraz wykonuj operacje wcześniej wykonywałeś zapewne sudo komenda...." Korzystam z sudo su po wykonaniu tego polecenia konto zmieni się na root. Mi nie chodzi o SSH tylko o program WINSCP konkretnie SFTP Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Syndrom 95 Zgłoś post Napisano Sierpień 22, 2014 1. Po pierwsze masz zły wpis w /etc/sudoers 2. whereis sftp-server 3. teraz zmiana w sshd_config (tylko pozmieniaj na swoje pełne ścieżki) Subsystem sftp /usr/bin/sudo /usr/lib/openssh/sftp-server Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mat94 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 24, 2014 Zmieniłem w /etc/sudoers na: yourusername ALL=NOPASSWD: ALL fcwagzae ALL=NOPASSWD: ALL Po wpisaniu "whereis sftp-server" mam takie coś: sftp-server: /usr/lib/sftp-server /usr/share/man/man8/sftp-server.8.gz W /etc/ssh/ssh_config mam takie coś: # Any configuration value is only changed the first time it is set.# Thus, host-specific definitions should be at the beginning of the# configuration file, and defaults at the end.# Site-wide defaults for some commonly used options. For a comprehensive# list of available options, their meanings and defaults, please see the# ssh_config(5) man page.Host *# ForwardAgent no# ForwardX11 no# ForwardX11Trusted yes# RhostsRSAAuthentication no# RSAAuthentication yes# PasswordAuthentication yes# HostbasedAuthentication no# GSSAPIAuthentication no# GSSAPIDelegateCredentials no# GSSAPIKeyExchange no# GSSAPITrustDNS no# BatchMode no# CheckHostIP yes# AddressFamily any# ConnectTimeout 0# StrictHostKeyChecking ask# IdentityFile ~/.ssh/identity# IdentityFile ~/.ssh/id_rsa# IdentityFile ~/.ssh/id_dsa# Port 22# Protocol 2,1# Cipher 3des# Ciphers aes128-ctr,aes192-ctr,aes256-ctr,arcfour256,arcfour128,aes128-cbc,3des-cbc# MACs hmac-md5,hmac-sha1,umac-64@openssh.com,hmac-ripemd160# EscapeChar ~# Tunnel no# TunnelDevice any:any# PermitLocalCommand no# VisualHostKey no# ProxyCommand ssh -q -W %h:%p gateway.example.com SendEnv LANG LC_* HashKnownHosts yes GSSAPIAuthentication yes GSSAPIDelegateCredentials no Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Syndrom 95 Zgłoś post Napisano Sierpień 24, 2014 Czytaj ze zrozumieniem, sshd_config a nie ssh_config Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mat94 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2014 Dziękuję wszystko działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach