TheRozo 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2014 Witam, otóż mam pewien problem z mod_rewrite Options +FollowSymLinks RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www. [NC] RewriteCond %{HTTP_HOST} ![0-9]$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [L,R=301] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^([A-Za-z0-9-_]+)$ $1.php [QSA] RewriteRule ^([^.]*)$ profile.php?u=$1 [L] Wszystko się wykonuje oprócz ostatniej reguły, która ma działać następująco: profile.php?u=NAZWAUZYTKOWNIKA gdzie nazwauzytkownika jest skrótem linku czyli jak ktoś wpisze strona.pl/nazwauzytkownika - to wyświetla mu się profil danego usera. Jeżeli ktoś mógłby pomóc będę bardzo wdzięczny szukałem w google ale niestety nigdzie takiego przykładu nie znalazłem ;/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pakozaur 13 Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2014 (edytowany) RewriteRule ^user-([^.]*)$ profile.php?id=$1 [L] Edytowano Sierpień 13, 2014 przez pakozaur (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TheRozo 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 14, 2014 RewriteRule ^user-([^.]*)$ profile.php?id=$1 [L] W twoim przykładzie trzeba przed nazwą uzytkownika podać wyraz user. A mi chodzi żeby była sama użytkownika tak jak jest na fb lub twitterze czyli facebook.com/NAZWAUŻYTKOWNIKA. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pakozaur 13 Zgłoś post Napisano Sierpień 14, 2014 W twoim przykładzie trzeba przed nazwą uzytkownika podać wyraz user. A mi chodzi żeby była sama użytkownika tak jak jest na fb lub twitterze czyli facebook.com/NAZWAUŻYTKOWNIKA. RewriteRule ^([^.]*)$ profile.php?id=$1 [L] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Sierpień 14, 2014 Zdecyduj się, czy wszystkie adresy postaci example.com/NAZWAUŻYTKOWNIKA chcesz mapować a) do pliku NAZWAUŻYTKOWNIKA.php (to robi reguła RewriteRule ^([A-Za-z0-9-_]+)$ $1.php [QSA]) b) do pliku profile.php z parametrem id=NAZWAUŻYTKOWNIKA (to robi reguła RewriteRule ^([^.]*)$ profile.php?u=$1 [L]) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach