wax 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2014 Witam,Planuje otworzyć darmowy serwis blogowy oparty na muwordpress bardziej dla mnie bo w celu nauki. Niby w 1 założeniu ma to wyglądać jak w zdjęciu na dole postu. Każdy użytkownik będzie miał do dyspozycji własna sub-domene w mojej domenie nie bardzo wiem na którym serwerze to postawić i czy moje założenia wykluczają użycie Cloudflare(nie mam pojęcia nigdy nie używałem) bo wydaje mi się że muszę właśnie binda postawić na tym 1 serwerze (na wykresie opisany jako rrdns) Nie wiem jak to rozwiązać bo subdomena musi się tworzyć wraz z założeniem konta. Proszę o jakieś rady. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2014 suabo, poczytaj trochę w google. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wax 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2014 ale co słabo bo nie rozumiem ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2014 (edytowany) CloudFlare oferuje proxy dla dowolnych subdomen (wildcard) ale dopiero od poziomu Enterprise czyli, podejrzewam, poza Twoim budżetem. Chociaż... mają jakieś API, może dałoby się automatycznie dodawać subdomeny, kiedy użytkownik się rejestruje, ale nie wiem. Edytowano Sierpień 12, 2014 przez spindritf (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wax 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2014 Czyli taniej wyjdzie kupić 4-ty vps i zainteresować się reversproxy. Dobra to jeszcze jedno pytanie co było nie tak ze "patrys" napisał "suabo, poczytaj trochę w google." Co jest nie tak z taka konfiguracją ? Przecież to chyba i tak lepiej niż 1 vps i mogę dokładać potem ile chce nowych maszyn. A 3 serwery z apache i NFS na start chyba wystarcza jak głównie chodzi o naukę konfiguracji. (+ 1 mysql + 1 vps do np reverseproxy) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Sierpień 20, 2014 NFS nie, bo to umrze przy 3-4 serwerach jakimś ruchu. Apache to też nie tędy droga. MySQL na początek, potem jakaś percona. A co do subdomen to reverseproxy będzie kumulować ruch w 1 punkcie i cały plan rozkładania ruchu pada na pysk. Musisz blogi rozkładać i trzymać dane lokalnie, balancer napisać ładnie samemu i rzucać np. CNAME'y lub w inny sposób rozłożyć ruch na serwery. Subdomeny to albo własny DNS (nie RP) albo API CF. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach