matrixx 6 Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2014 Witam , Mam problem jak sprawdzić użytkowników ssh ? Chodzi mi głównie o to kto ma dostęp login / hasło z góry dziękuję za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2014 Lista użytkowników systemowych czy lista użytkowników którzy mogą się logować po ssh? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość HostVPS Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2014 (edytowany) Lista użytkowników systemowych czy lista użytkowników którzy mogą się logować po ssh? Autorowi tematu chyba chodzi o komendę do sprawdzenia listę aktualnie zalogowanych użytkowników Edytowano Lipiec 20, 2014 przez HostVPS (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matrixx 6 Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2014 Autorowi tematu chyba chodzi o komendę do sprawdzenia listę aktualnie zalogowanych użytkowników Nie , chodzi mi oto żeby sprawdzić listę użytkowników którzy ogółem mogą się zalogować jak np konto root etc . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2014 (edytowany) Nie wydaje mi się, żeby było takie polecenie. W wielu miejscach można zablokować logowanie po ssh. Sprawdź w ustawieniach sshd, czy root może się logować oraz czy są jakieś inne ograniczenia na grupy/użytkowników (PermitRootLogin, AllowGroups, AllowUsers, DenyGroups, DenyUsers) a w /etc/passwd i /etc/shadow czy są konta, które mogą się zalogować (mają jakiś shell, nie /bin/false, i ustawione hasło niepoprzedzone !). Edytowano Lipiec 20, 2014 przez spindritf (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matrixx 6 Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2014 (edytowany) Nie wydaje mi się, żeby było takie polecenie. W wielu miejscach można zablokować logowanie po ssh. Sprawdź w ustawieniach sshd, czy root może się logować oraz czy są jakieś inne ograniczenia na grupy/użytkowników (PermitRootLogin, AllowGroups, AllowUsers, DenyGroups, DenyUsers) a w /etc/passwd i /etc/shadow czy są konta, które mogą się zalogować (mają jakiś shell, nie /bin/false, i ustawione hasło niepoprzedzone !). Trochę tego mam w shadow tylko pytanie teraz które są nie potrzebne jak operator czy games lub adm , szczerze mówiąc nie wiem które powinny być bo mam na tym serwerze cpanel rzucony i trochę tego jest Edytowano Lipiec 20, 2014 przez matrixx (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość l3szcz Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2014 /etc/.passwd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matrixx 6 Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2014 /etc/.passwd To już wiem ale dziękuję za chęci Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2014 Trochę tego mam w shadow tylko pytanie teraz które są nie potrzebne jak operator czy games lub adm A mają ustawione hasło? Czy tylko x albo !? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matrixx 6 Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2014 (edytowany) A mają ustawione hasło? Czy tylko x albo !? Mniej więcej coś takiego : games: * :15980:0:99999:7::: Hasło zapisane salt (o ile się nie mylę ) ma tylko root Edytowano Lipiec 20, 2014 przez matrixx (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2014 Czyli tylko root może się zalogować przy pomocy hasła. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matrixx 6 Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2014 (edytowany) Czyli tylko root może się zalogować przy pomocy hasła. Wielkie dzięki za pomoc , Temat do zamknięcia Edytowano Lipiec 20, 2014 przez matrixx (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2014 Ale to nie znaczy, że tylko root może się zalogować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach