robert0770 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2014 (edytowany) zalozenia: serwer dns1 jest na vpsie serwer dns2 jest na serwerze w domu ze zmiennym ip pytania: 1. czy da rade ustawic tak binda ze serwerem master bind bedzie ten na vpsie a drugim slave bedzie ten w domu ze zmiennym ip? 2. jesli tak to jak? 3. czy to wogole dobrze dzialalo? Edytowano Lipiec 16, 2014 przez robert0770 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2014 Musiałbyś co chwilę zmieniać IP dla ns2. Bez sensu. Zrób tak: zostaw ns1 na VPS-ie, a jako slave'a użyj freedns.42.pl, albo dns.he.net. Obie usługi są darmowe i dobrze realizowane. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robert0770 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2014 da rade ustawic automatyczne pobieranie stref z mastera? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2014 Tak działa slave, tak. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robert0770 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2014 ok dzieki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2014 Możesz zrobić tak jak ja kiedyś robiłem. Trzymać strefę na jakimś hostingu i ustawić przekierowanie domena.pl -> www.domena.pl (da radę za darmo) Robisz no-ip na serwerze w domu (darmowa usługa) Tworzysz rekord CNAME www.domena.pl -> host-no-ip.com I masz wszystko załatwione Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robert0770 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 18, 2014 podobnie kiedys zrobiłem, ale nie w celu serwera dns tylko zeby miec domenke poprostu, dyndns i cname domeny.pl na dyndns.domena ale dzieki za rady Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach